NEMA NEPOZNANICA

U Bruxellesu predložili nove mjere za slobodu kretanja unutar EU, sada je konačno sve jasno!

Bit će nužan koordinirani pristup država članica, a građani moraju znati kakva je situacija prije nego što krenu na put
 Ilustracija/Oli SCARFF/AFP

Europska komisija u ponedjeljak je predložila nove smjernice prema kojima će države članice olakšati putovanje tijekom turističke sezone. Povjerenik EU Didier Renders iznio je pred novinarima nadopunu ranijih preporuka kojima se pojašnjava i način korištenja covid-19 digitalnih potvrda.

Prema novim smjernicama, osobe koje budu imale covid potvrdu, iz koje je vidljivo da su cijepljeni zadnjom dozom ili su preboljeli virus, ne smiju biti predmet bilo kakvih drugih mjera od strane država u koje putuju. To se odnosi na sve građane koji to mogu dokazati neovisno od toga iz koje države dolaze i u koju putuju.

Reinders je rekao da će u primjeni biti nužan koordinirani pristup država članica, a građani moraju znati kakva je situacija prije nego što krenu na put ili bukiraju smještaj.

Uvjet da se za takvo pravo prizna dokaz o cijepljenosti jest da su zadnju dozu primili najmanje 14 dana prije putovanja.

Komisija je predložila i veću jasnoću za građane koji ne spadaju u kategoriju potpuno cijepljenih ili onih koji su preboljeli virus. Na njih će se primijeniti restriktivne mjere ovisno o situaciji u regiji iz koje dolaze. Za one koji dolaze iz zelene zone neće biti nikakvih restrikcija. Onima koji budu dolazili iz narančaste zone bit će potreban samo test, a za one koji dolaze iz crvene zone bit će potrebna samoizolacija dok ne dobiju negativan nalaz na test.

Jedino za putnike koji budu dolazili iz takozvanih “tamnocrvenih zona” bit će potrebno i testiranje i samoizolacija.

EU je ublažila i kriterije za sastavljanje liste država prema epidemiološkoj slici na osnovu kojih će se uskoro izraditi nova lista.

Komisija predlaže da valjanost PCR testa bude 78 sati, a brzog antigenskog testa 48 sati. Digitalna potvrda će biti i u svrhu potvrde da imate negativan test. Maloljetnici ne trebaju u karantenu ako putuju u društvu roditelja koji spadaju u kategoriju građana koji imaju valjan PCR test ili digitalnu potvrdu. Djeca ispod 6 godina ne moraju se niti testirati.

Povjerenik Reinders je rekao da građani, bez obzira na sve bolju epidemiološku sliku i ublažavanje mjera, moraju biti svjesni da virus još uvijek nije iza nas.

- Zato državama članicama mora ostati mogućnost vraćanja mjera u slučaju brzog pogoršanja pandemijske slike u nekoj državi - rekao je ovaj povjerenik EU.

Prije deset dana postignut je dogovor između Vijeća EU, Parlamenta i Komisije o jedinstvenim covid potvrdama koje će se priznati u državama članicama EU.

Ono što je zanimljivo jest da države članice mogu odlučiti same da se restrikcije ne odnose niti na one koji su dobili samo jednu dozu cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52