RASTE NEZADOVOLJSTVO

U Bruxellesu preventivna uhićenja kako bi se izbjegli prosvjedi zbog anti-covid mjera

Trg ispred središnjeg kolodvora u belgijskoj prijestolnici, gdje se okupilo najviše prosvjednika, policija je morala evakuirati
 NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP

Deseci stanovnika preventivno su u nedjelju uhićeni u Bruxellesu kako bi se spriječilo organiziranje dvaju anti-covid prosvjeda koje su vlasti ranije zabranile, rekao je AFP-u glasnogovornik lokalne policije.

"Zasad smo priveli gotovo 200 osoba", većinom nedaleko od glavnog željezničkog kolodvora belgijske prijestolnice, potvrdio je glasnogovornik.

"Trg ispred središnjeg kolodvora, gdje se okupilo najviše prosvjednika, morali smo evakuirati", dodao je. Među okupljenima su bili i navijači nekoliko belgijskih nogometnih klubova.

Osim na okupljanje na glavnom željezničkom kolodvoru, demonstranti su putem društvenih mreža pozvani da se okupe i blizu Atomiuma, gdje je stiglo nekoliko desetaka ljudi. 

"Podsjećamo vas da ne postoji odobrenje za vaš dolazak niti za prosvjede u nedjelju", objavila je briselska policija na Twitteru.

"Svi oni koji ipak odluče danas prosvjedovati u Bruxellesu, bit će u tome spriječeni tako što ćemo ih pokušati odvratiti od okupljanja, a bude li potrebno i službeno ćemo ih privesti", stoji u policijskom tvitu. 

U Belgiji, državi s 11,5 milijuna stanovnika, od ožujka 2020. evidentirano je više od 20.000 smrtnih slučajeva koji su posljedica zaraze koronavirusom.

Belgijske su vlasti nedavno odlučile zabraniti sva putovanja u zemlju i izvan nje do 1. ožujka, osim ako ona nisu nužno potrebna.

Već gotovo tri mjeseca u Belgiji je na snazi djelomično zatvaranje, a od 22 sata do 6 sati na snazi je policijski sat. Škole su otvorene, no zatvoreni su kafići, restorani, kazališta, sportski objekti...

U susjednoj Nizozemskoj nedavno su izbili neredi nakon najave o uvođenju policijskog sata u sklopu borbe protiv širenja covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2021 17:47