PUTIN TRLJA RUKE

U Bruxellesu se posvađali oko fiksiranja cijene ruske nafte? Poljaci bijesni: ‘Baš ste velikodušni prema Moskvi‘

Dodatni razgovori veleposlanika, očekuje se, trajat će čitavu večer

Vladimir Putin i naftna bušotina u Rusiji, ilustrativna fotografija

 Profimedia/

Razgovori između zemalja EU gdje postaviti gornju cjenovnu granicu ruske nafte zapeli su u srijedu navečer, javlja Bloomberg.

Europska komisija predložila je fiksnu cijenu od 65 dolara po barelu, što je razbjesnilo Poljake i baltičke zemlje koje smatraju da je takva cijena previše velikodušna prema Moskvi.

S druge strane zemlje s velikim pomorskim industrijama poput Grčke i Malte ne žele ići ispod 70 dolara, što je gornja granica koju je EU iznijela ranije danas.

Dodatni razgovori veleposlanika, očekuje se, trajat će čitavu večer. Ako dogovor ne bude postignut, sastanci bi se mogli nastaviti odmah u četvrtak.

U četvrtak je na rasporedu i sastanak ministara energetike Europske unije gdje bi se trebalo razgovarati o potrebnim mjerama koje bi obuzdale cijene prirodnog plina.

"Tražimo načine kako ovo može funkcionirati i kako se može pronaći zajednička osnova, pragmatična i učinkovita, a da se istovremeno izbjegnu projicirani problemi", izjavio je u srijedu navečer njemački kancelar Olaf Scholz. "Osobno, mislim da ćemo vrlo skoro doći do rješenja!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 20:22