ZAŠTITNE MJERE

U Bruxellesu tvrde da su našli rješenje za tranzit ukrajinskog žita: ‘Imamo načelni dogovor‘

Pet zemalja EU uvele su mjere ograničenja zbog zabrinutosti da je žito iz Ukrajine završilo na njihovim tržištima, što je rušilo cijene

Ukrajina žito

 Sergei Supinsky/Afp

Europska komisija priopćila je u petak da je postigla načelni dogovor da se omogući nastavak tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja Europske unije koje su uvele ograničenja.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka uvele su mjere ograničenja navodeći zabrinutost da je žito iz Ukrajine namijenjeno izvozu u druge zemlje završilo na njihovim lokalnim tržištima, što je rušilo cijene lokalnim poljoprivrednicima.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis tvitao je da je EK postigla "načelni dogovor" s pet zemalja "za rješavanje problema poljoprivrednika".

Rekao je da dogovor uključuje "zaštitne mjere" za četiri proizvoda - pšenicu, kukuruz, sjemenke uljane repice i suncokreta. Nije naveo više detalja o mjerama.

Dogovor također uključuje paket potpore vrijedan 100 milijuna eura (110,25 milijuna dolara) za lokalne poljoprivrednike, rekao je Dombrovskis.

Tih pet zemalja postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u veljači 2022.

Uska grla su tada zarobila milijune tona žitarica u zemljama koje graniče s Ukrajinom, prisiljavajući lokalne poljoprivrednike da se natječu s priljevom jeftinog ukrajinskog uvoza za koji su rekli da je poremetio cijene i potražnju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da sporazum "čuva izvozne kapacitete Ukrajine kako bi nastavila hraniti svijet, kao i sredstva za život naših poljoprivrednika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 00:37