KRITIKA VLASTI

U Budimpešti održan prosvjed podrške Ukrajini: ‘Građani su, a ne Orban, srce Mađarske‘

"Građani su dakle srce Mađarske. Orban, s druge strane, nije srce Mađarske, nego lopov čije su ruke sada krvave"

Prosvjed podrške Ukrajini u Budimpešti

 Ferenc Isza/AFP

Prosvjednici su se u subotu okupili u centru Budimpešte u znak podrške slobodnoj i neovisnoj Ukrajini i kako bi prosvjedovali protiv politike mađarske vlade, koja odbija poslati oružje Ukrajini, a agencija APA navodi da ih je bilo oko tisuću.

Prosvjed je organizirala udruga građana koja podržava ukrajinsku neovisnost, a na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Peter Juhasz, jedan od organizatora, rekao je da premda udruge civilnog društva pokazuju solidarnost prema izbjeglicama i čine sve što mogu za njih, premijer Viktor Orban i mađarska vlada "nisu učinili ništa".

"Građani su, dakle, srce Mađarske. Orban, s druge strane, nije srce Mađarske", nego lopov čije su ruke sada krvave, rekao je Juhasz i dodao da ne želi da svijet misli da su Mađari "isti kao i Viktor Orban".

Povjesničar Krisztian Ungvary je rekao da Orbanova pozicija glede rata znači da premijer vjeruje da ideje poput narodnog samoodređenja, slobode i borbe za slobodu jedino vrijede ako se tiču vladajuće stranke Fidesz.

Kata Torley, učiteljica i aktivistkinja pokreta Tanitanek (Želim podučavati), izrazila je poštovanje za ukrajinske žene i majke u Ukrajini i Rusiji.

Torley je rekla da vlada za obrazovanje ne izdvaja dovoljno dodatnih sredstava potrebnih kako bi se obrazovalo djecu ukrajinskih izbjeglica.

Prosvjednici su mahali ukrajinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Zaustavite Putina" i "Spasite Ukrajinu".

Prosvjedu je prethodio mirni marš ukrajinskih majki koje su pobjegle u Mađarsku.

Csaba Domotor, državni tajnik ureda premijera, je rekao da je demonstracija "daljnji dokaz da ljevica želi uvesti Mađarsku u rat".

Domotor je rekao da su "ljudi bliski" opozicijskom kandidatu za premijera Peteru Marki-Zayu također održali govore na prosvjedu.

"Jasno je da žele pristati na zahtjeve ukrajinskog predsjednika i poslati oružje na bojište, a to bi zavrnulo plinske ventile", rekao je u izjavi.

To bi značilo da bi mađarske obitelji plaćale cijenu rata, dodao je.

Domotor je napomenuo da je Mađarska osudila rusku agresiju u Ukrajini, izrazila zabrinutost glede ukrajinskog teritorijalnog integriteta i obvezala se pomoći svim ljudima u nevolji.

"No, rusko-ukrajinski rat nije naš rat. Nismo ga izazvali i ne želimo u njemu sudjelovati. Nema napretka bez sigurnosti. Zemlja se može dalje graditi samo ako očuvamo sigurnost", rekao je Domotor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 01:14