AKTIVISTIČKI ČIN

U centru Beograda plavom i žutom bojom precrtani simboli ruske invazije u Ukrajini: ‘Ne želimo to‘

Novi antiratni prosvjed zakazan je za subotu na Trgu Republike u središtu grada

Centar Beograda

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Aktivisti neformalne skupine "Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata" u utorak su, obilježavajući tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu, u središtu Beograda bojama ukrajinske zastave simbolično prebojili simbole "Z" kojima su obilježeni ruski tenkovi i vojna vozila na ukrajinskoj bojišnici.

Simbol "Z" je u međuvremenu "postao omraženi simbol koji asocira na razaranja, ubijanja i nesreće, a mi ne želimo simbole agresije i rata u javnom prostoru", poruka je aktivista te skupine koju su od početka ruske invazije organizirali u Beogradu više antiratnih skupova.

Slova "Z" obojili su plavom i žutom bojom, isctravajući preko njih zastavu Ukrajine te pješčani sat koji simbolizira poruku da je "počelo vrijeme oslobađanja" srbijanske prijestolnice od tog "simbola okupacije koji pokazuje da je i Beograd okupirani grad".

Na više mjesta u središtu grada i okolnim ulicama su, uz simbole "Z", ispisani i deseci grafita "Ratko Mladić srpski heroj", od kojih su mnogi u međuvremenu prebojeni ili precrtani.

Odvjetnik Čedomir Stojković rekao je nekolicini okupljenih novinara i fotoreportera da je "Srbija pod medijskom okupacijom režima Vladimira Putina", a posljedica toga je "epidemija grafita" koje će aktivisti uklanjati i prebojavati u nastavku kampanje.

Novi antiratni prosvjed zakazan je za subotu na Trgu Republike u središtu grada, a Beograđani su pozvani da prikupe humanitarnu pomoć i higijenske pakete za Ukrajinu.

Srbija je od početka podržala deklaracije UN-a kojima s osuđuje ruska invazija i podupire teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali se, zbog bliskih veza Beograda i Moskve, unatoč pritiscima iz EU-a i SAD-a, nije pridružila sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, objašnjavajući to nacionalnim interesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 15:21