IRAN NA NOGAMA

U centru Teherana izrešetan pukovnik elitnih Qudsa: ‘Ubili su ga zakleti neprijatelji Irana‘

Fotografije s mjesta atentata prikazuju raskrvavljenog muškarca za volanom koji je još uvijek vezan sigurnosnim pojasem.

Poprište atentata: fotografija Sayyada Hodaija

 AFP

Pukovnik moćne Iranske revolucionarne garde ubijen je u atentatu u Teheranu, javlja BBC. Dvojica naoružanih napadača na motoru ispalili su pet pucnjeva prema pukovniku Sayyadu Hodaiju, koji je bio u automobilu ispred svoje kuće.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad u nedjelju.

RIječ je o najvećem sigunosnom propustu u Iranu od 2020. godine kada je ubijen vodeći nuklearni znanstvenik, ustvrdio je BBC-jev urednik za Bliski istok Sebastian Usher.

Fotografije s mjesta atentata prikazuju raskrvavljenog muškarca za volanom koji je još uvijek vezan sigurnosnim pojasem.

Pukovnik Hodai bio je visoki pripadnik elitnih snaga Quds, tajne vanjske jedinice Revolucionarne garde koja izvodi operacije u inozemstvu.

Sjedinjene Države optužuju Qudse da podržavaju terorističke organizacije i da su odgovorne za napade diljem Bliskog istoka.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh rekao je da su pukovnika ubili 'zakleti neprijetelji' Irana te da je riječ o 'terorističkim agentima povezanima s globalnom arogancijom', što se odnosi na Sjedinjene Države i njihove saveznike. Također je rekao da druge zemlje koje tvrde da se bore protiv terorrizma 'nažalost šute i podržavaju ih'.

image

Sayyad Hodai

AFP

Iranski dužnosnici ranije su često optuživali Izrael za slične atentate.

Istodobno s izvješćima o najnovijem atentatu, iranski državni mediji objavili su da je Revolucionarna garda razotkrila i uhitila mrežu izraelskih šijuna.

Hodai je drugi visoki dužnosnik snaga Qudsa koji je ubijen u zadnjih nekoliko godina.

Godine 2020., najmoćniji iranski vojni zapovjednik, general Qasem Soleimani, ubijen je u američkom zračnom napadu u Iraku. Predvodio je iranske vojne operacije na Bliskom istoku kao šef Qudsa, a njegova smrt označila je veliku eskalaciju napetosti između Washingtona i Teherana.

Iste godine u Teheranu je ubijen nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh, koji je uvijek bio u pratnji nekoliko tjelohranitelja te je igrao ključnu ulogu u iranskom nuklearnom programu. I tada je Iran optužio Izrael da je ubio znanstvenika uz pomoć oružja s daljinskim upravljanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:52