BOOM, ČILE, BABY BOOM

U Čileu se pojavila pošiljka neispravnih kontracepcijskih pilula, najmanje 170 žena zatrudnjelo

Aktivistice traže da se ženama nadoknadi financijski nemar nadležnih te da onima koje to žele bude dopušten abortus
Ilustracija, žena s testom za trudnoću
 Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia

Najmanje 170 žena u Čileu vjeruje da je zatrudnjelo zbog neispravnih tableta protiv začeća. Žene tvrde da su zatrudnjele dok su koristile oralnu kontracepciju njemačkog proizvođača Grünenthal odnosno njegove čileanske podružnice Silesia.

"Ove žene trudnoću nisu planirale i protiv nje su poduzele sve potrebne mjere, no zbog pogreške u proizvodnji i kasnije inercije državnih službi koje nisu dovoljno glasno razglasile probleme među korisnicama desetine žena su trudne ili su već rodile svoje bebe", poručile su aktivistice koje su prihvatile voditi njihov slučaj.

"Kada bi to htjele, ne bi mogle prekinuti trudnoću jer za to nemaju legalne opcije. Vlada i proizvođač nisu ničim natjerani da preuzmu odgovornost," poručila je udruga koja se bori za seksualna i reproduktivna prava Corporación Miles i koja trenutno priprema tužbu na građanskom sudu u ime žena koje su im se javile.

Zasad ih ima 170, ali vjeruje se da ih ima mnogo više samo što do svih nije došla vijest jer mnoge od njih žive u izoliranim ruralnim područjima.

Jedna od žena, koja već ima dvoje sinova i nema sredstava da podigne i treće dijete, tvrdi da je zatrudnjela pet mjeseci nakon što joj je ginekolog prepisao tzv. antibebi pilule Anulette, u rujnu 2020. Tek je mnogo kasnije saznala da su njezine pilule jedne iz zalihe koje je agencija za lijekove povukla tri mjeseca prije nego što ih je prestala koristiti jer nisu odgovarale standardima. Sličnu priču imaju i druge oštećene žene. Aktivistice traže da se ženama nadoknadi financijski nemar nadležnih te da onima koje to žele bude dopušten abortus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34