UŽAS U ENGLESKOJ

U crkvi izboden konzervativni britanski zastupnik, umro je par sati nakon napada

Policija je uhitila napadača i javljaju da nema opasnosti za druge stanovnike
David Amess
 See Li/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanski zastupnik iz Konzervativne stranke, 69-godišnji David Amess, izboden je tijekom skupa u Metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau u Essexu. Nekoliko sati kasnije je preminuo, potvrdila je policija.

Amessa, koji u britanskom parlamentu predstavlja Southend West u Essexu, u istočnoj Engleskoj, nekoliko je puta ubo nepoznati muškarac, javili su svjetski mediji.

Prema priopćenju policije muškarac koji ga je ubo nožem je uhićen.

Amessov ured potvrdio je da je zastupnik izboden, no nisu odmah objavili više detalja.

Bivši stranački čelnik Sir Iain Duncan Smith rekao je kako se "moli za potpuni oporavak" svog kolege.

"Moje misli su sa zastupnikom Davidom Amessom i njegovom obitelji u ovom užasnom trenutku. Molimo se za potpuni oporavak nakon ove zastrašujuće, šokantne vijesti. Ovo nasilno ponašanje ne može se tolerirati u politici ili općenito u životu ...", napisao je na Twitteru.

Kako saznaje Reuters, zbog ozljede zastupniku su liječnici pomagali na mjestu mjestu događaja, no nisu ga u uspjeli spasiti.

Skup izbornog okruga redoviti je događaj na kojem se zastupnici sastaju s biračima kako bi raspravljali o pitanjima koje je potrebno iznijeti u parlamentu.

Amess je prvi puta izabran u parlament kao predstavnik Basildona 1983. godine. Potom se kandidirao na izborima u Southend Westu 1997. godine. Na stranici njegovog ureda navedeno je da su njegovi glavni interesi ''dobrobit životinja i pro-life''. Također, bio je veliki podržavatelj Brexita. Amess je oženjen i otac je petero djece.

Sličan incident se, inače, dogodio i 2010. godine kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio ubod u uredu svoje izborne jedinice. Također, zastupnik liberalnih demokrata Nigel Jones za dlaku je izbjegao smrt nakon što je napadnut samurajskim mačem 2000. godine. 2016. godine laburistkinja Jo Cox umrla je nakon smrtonosnog uboda i pucnjave nakon napada krajnje desnog terorista, samo nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

Timms je bio među zastupnicima koji je izrazio suosjećanje nakon napada na Amessa, rekavši da je "užasnut". Vođa laburista, Keir Starmer na svom je Twitter profilu napisao: "Strašne i duboko šokantne vijesti. Mislim na Davida, njegovu obitelj i suradnike.”

Policija Essexa priopćila je da ne postoji veća prijetnja građana te su apelirali da im pošalju snimke videonadzora u blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:56