TRAŽE VEĆE PLAĆE

U Crnoj Gori počeo generalni štrajk u prosvjeti, obustavljena nastava u oko 50 posto vrtića i škola

‘U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu kako bi poslali izvještaj da se nastava odvija po ustaljenom rasporedu‘

Ilustracija

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Nastava u oko pedeset posto škola i vrtića u Crnoj Gori u ponedjeljak je obustavljena, nakon što je sindikat prosvjete pozvao zaposlene na generalni štrajk jer nisu dobili povećanje plaća od 10 posto.

Granskim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća zaposlenima u prosvjeti za deset posto od siječnja, no crnogorska vlada tvrdi da nema novca u proračunu već je prosvjetarima ponudila povećanje od 15 posto, ali od rujna.

Ta ponuda nije bila prihvatljiva, pa je opći štrajk počeo u više od pola obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, dok se jedan dio nastavničkog kadra nije pridružio štrajku.

Crnogorski premijer Milojko Spajić pozvao je prosvjetare da razgovaraju s vladom i poručio da neće popustiti pod pritiskom.

"Već smo rekli da možemo garantirati povećanje od 15 posto od rujna. Zbog toga mi je nejasno zašto bi sada netko išao u štrajk i mislim da tako gube samo djeca", rekao je Spajić koji bi se u utorak trebao sastati sa sindikalcima.

Predsjednik sindikata prosvjete Radomir Božović tvrdi da su prosvjetni radnici koji su u štrajku meta "neviđenih pritisaka i zastrašivanja".

"U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu kako bi poslali izvještaj da se u njihovim ustanovama nastava odvija po ustaljenom rasporedu”, rekao je Božović.

Iz crnogorskog ministarstva prosvjete tvrde da se u polovini osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori nastava realizira u punom kapacitetu.

Poručuju da će uložiti sve napore da se što prije uspostavi redovni nastavni proces u svim odgojno-obrazovnim ustanovama.

"U isto vrijeme, zahvalni smo svim direktorima koji su organizirali nastavu u svojim školama i svim prosvjetnim radnicima kojima je, uprkos svemu, interes djece na prvom mjestu", zaključili su iz tog crnogorskog ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:51