JEDINSTVENI U EUROPI

U Crnoj Gori traje natjecanje u ležanju: Troje natjecatelja odustalo je već prvog dana

Neki su već na početku otišli spavati, a drugi se odmaraju u hladovini i čitaju knjige. Nagrada iznosi 1000 eura

Crna Gora - tradicionalno natjecanje u ležanju

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

U crnogorskom etno-selu Brezna, koje se nalazi između Nikšića i Plužina, u petak, 18. kolovoza je počelo tradicionalno natjecanje u ležanju, javlja agencija Anadolu (AA), a prenosi Fenix magazin.

Na dvanaestom okupljanju sudjeluje rekordan broj natjecatelja, njih 21. Međutim, trojica su odustala već prvog dana natjecanja, dok je drugog dana odustao još jedan natjecatelj.

image

Crna Gora - tradicionalno natjecanje u ležanju

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Među sudionicima je i pobjednica iz 2021. Dubravka Aleksić iz Podgorice, koja drži rekord u ležanju od 117 sati. U odnosu na prethodne godine, nagradni fond je povećan, a natjecatelj koji najduže leži dobit će nagradu od 1000 eura.

Prema pravilima, zabranjeno je ustajanje, ali je dozvoljeno spavati, čitati knjige, jesti i piti. Svakih osam sati natjecatelji smiju ići na toalet.

Ovo je natjecanje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Europi, a posebno je zanimljivo zbog uvriježenog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni. Neki su već na početku otišli spavati, a drugi se odmaraju u hladovini i čitaju knjige.

Jedan od sudionika je i Dimitrije koji se, kaže, nada nagradi od 1000 eura.

- Nadam se pobjedi, nagrada je zahtjevna. To je ključni razlog zašto sam se prijavio. Ali imati nekoliko dana mira, to je nemjerljivo. Koliko god trajalo, nema se o čemu razmišljati ovih dana. I u ovom- Brz život u kojem živimo, svaki sat, a ne dan, prevelik je da bismo ga posvetili sebi. Ovo je najbolji trenutak da sebi posvetimo 24 sata, kaže Dimitrije, prenosi Fenix magazin.

image

Crna Gora - tradicionalno natjecanje u ležanju

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Pobjedu očekuje i natjecateljica Ana, koja je rekla da će vrijeme provoditi čitajući knjige i koristeći se telefonom.

- Zadovoljna sam, domaćini su nas dobro prihvatili. Nadam se da će tako ostati do kraja i da ću se boriti za pobjedu, ističe Ana.

Organizator natjecanja i vlasnik Etno-sela Brezna Mićo Blagojević u izjavi za AA ističe kako su na ideju organiziranja ovakvog natjecanja došli prije 12 godina, upravo zbog mita da su Crnogorci lijeni.

- Ovako je cijeli svijet čuo za nas. Danas imamo rekordan broj natjecatelja. Tu su bivše pobjednice, svjetska rekorderka u ležećem položaju Dubravka Aleksić. Danas imamo i bivšu pobjednicu Milku Doderović koja je izdržala 52 sata bez ustajanja ili odlazaka na wc. Mislim da će natjecanje biti zanimljivo i da je nagrada povećana pa će moći uživati, rekao je Blagojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 14:26