NIZ UGLEDNIKA

U Crnu Goru sjatili se balkanski šefovi, dobro raspoloženi Milanović sjedio kraj Vučića na inauguraciji

Na svečano polaganje zakletve novog mladog crnogorskog predsjednika stigli su svi predstavnici regije

Aleksandar Vučić, Zoran Milanović
 

 Marko Markovic/Cropix

S dvadesetak minuta zakašnjenja i himnom "Oj svijetla majska zoro" počela je svečana inauguracija Jakova Milatovića za novog predsjednika Crne Gore u državnom parlamentu u Podgorici.

Na inauguraciju je stigao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je, odlično raspoložen, sjedio između novog predsjednika i njegove supruge te srbijanskog kolege Aleksandra Vučića, čiji je dolazak potvrđen u posljednji trenutak.

Milatović se prije početka sjednice pozdravio s Milom Đukanovićem, bivšim dugogodišnjim čelnikom Crne Gore, Milanovićem i Vučićem, javljali su u izvještajima uživo crnogorski portali.

image

Zoran Milanović

Marko Markovic/Cropix
image

Aleksandar Vučić

Marko Markovic/Cropix

Na svečano polaganje zakletve novog mladog crnogorskog predsjednika stigli su svi predstavnici regije - predsjednica Kosova Vjosa Osmani, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić. Osim oko Vučića, najviše pitanja se postavljalo o dolasku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je ipak stigao na inauguraciju.

U plenarnoj dvorani bili su i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan sir Stuart Peach te veleposlanici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Ukrajine.

image

Aleksandar Vučić, Zoran Milanović

Marko Markovic/Cropix
image

Aleksandar Vučić, Zoran Milanović

Marko Markovic/Cropix

Prisezi je prisustvovao i bugarski premijer Galab Donev. Nakon prisege slijedi ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, a popodne će se sudionici družiti na koktelu u Vili Gorica.

U govoru nakon prisege Milatović, inače bivši ministar ekonomije u vladi Zdravka Krivokapića, rekao je da će biti faktor kohezije društva i "generator sveopćeg dijaloga" u "imenovanjima unutar pravosuđa" i na "našem europskom putu".

image

Zoran Milanović

Marko Markovic/Cropix
image

Aleksandar Vučić, Zoran Milanović

Marko Markovic/Cropix

"Smatram privilegijem, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku biti na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije su temelje životno djelo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao birati, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem komadiću zemlje protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražit ću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu postratnih generacija. Bit ću istinski predsjednik svih građana", poručio je Milatović (36).

image

Jakov Milatović

Marko Markovic/Cropix
image
Marko Markovic/Cropix
image
Marko Markovic/Cropix

"Smjena establišmenta i konsolidacija naše demokracije budi optimizam da ćemo u s puno više zajedništva rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore. Pred nama je eliminiranje unutarnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrana distribucija pravde, društvo jednakih šansi... Podjele se umjetno izazivaju, često s namjerom da se prikrije rastakanje javnog dobra i uvećanje osobnog bogatstva. Tražit ću slogu tamo gdje nas dijele. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", poručio je novi predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:09