KAKO STOJE DRUGI?

U dijelu Europe brojke divljaju, dok drugdje opadaju. Evo pregleda stanja po državama

Većina europskih država je zatvorena, neke uvode i nove mjere. No, ima i onih koje se otvaraju
Prizor iz Bugarske
 Nikolay Doychinov/AFP

Kao najpogođenija zemlja u trećem valu, s čak 51 posto više zaraženih u odnosu na prošli tjedan, Bugarska zatvara škole, a blaga ublažavanja mjera najavili su Wales i Austrija. U dijelu Europe brojke divljaju, dok drugdje opadaju. No i tamo gdje padaju brojke novozaraženih Covidom-19, europske vlade oprezne su i ne žele prenagliti s ublažavanjem epidemioloških mjera, kako ih brzošireći novi sojevi ne bi natjerali na ponovno zatvaranje.

Otopljavanje mjera najavio je britanski Wales: u ponedjeljak će otvoriti osnovne škole, ali i dalje rade samo trgovine s hranom i apoteke. Dućane otvaraju tek 12. travnja, kao i Engleska, o otvaranju kafića i restorana nema govora, iako imaju puno cijepljenih i vrlo nisku stopu zaraze, 43 na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Od tri milijuna stanovnika Walesa, milijun ih je primilo prvu dozu cjepiva. U prosincu su imali jednu od najviših stopa zaraze u svijetu, ali su ih uspjeli smanjiti relativno strogim mjerama (zabrana izlaska iz kuće osim iz opravdanih razloga), uvedenim 20. prosinca. Od subote će se u Walesu četiri osobe iz dva domaćinstva moći sastajati na otvorenom, što znači i u vrtovima. Dosad su se mogli družiti samo članovi jednog kućanstva, s tim da je od 27. veljače samcima i samohranim roditeljima dozvoljeno da ograničeno vide druge. Velšani će od subote ponovo smjeti igrati košarku, tenis i golf.

Popuštanje u Austriji

Djelomično popuštanje mjera koje se odnose na djecu i mlade planira Austrija: uz uvjet poštivanja epidemioloških mjera, od ponedjeljka će biti ponovo dozvoljene sportske i druge slobodne aktivnosti. Sedmodnevna incidencija im je 191,6 i od 15. veljače ponovo raste, nakon što su otvorili trgovine nakon 47 dana lockdowna. Djeca su se vratila u škole uz masovno testiranje, kafići ne rade.

U Bugarskoj su epidemiološke mjere pooštrene zbog brzog porasta broja slučajeva. U 16 od 28 regija - uključujući glavni grad Sofiju - škole od danas prelaze na online nastavu. Broj novozaraženih u sedam dana iznosi 395 na 100,000 ljudi: porast od 51 posto u odnosu na prošli tjedan.

Osim u Bugarskoj, broj novozaraženih zahvaljujući širenju zaraznijih sojeva raste u Danskoj: 47 posto u odnosu na prethodni tjedan, nakon što su 1. ožujka otvorili trgovine i vratili djecu u škole. Puno je novozaraženih u odnosu na prethodni tjedan u BiH (39 posto), u Mađarskoj (36 posto), Norveškoj (32 posto), Poljskoj (28 posto), Hrvatskoj (21 posto), Rumunjskoj (17 posto). U Austriji i Grčkoj broj novozaraženih narastao je po 16 posto, u Italiji za 15 posto a u Švicarskoj i Srbiji po 14 posto. U Njemačkoj rast iznosi 9 posto u odnosu na prethodni tjedan.

Broj zaraženih opada u Sloveniji koja je donedavno bilježila visoke brojke zaraženih. Opada i u Albaniji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Irskoj, broj zaraženih stagnira u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj i Češkoj. To što stagnira ne mora značiti da je i dobro: u Francuskoj je broj Covid pacijenata na intenzivnoj skrbi u četvrtak dosegnuo 3922, najviše u tri i pol mjeseca, a po broju umrlih Francuska je sedma u svijetu. Najteža je situacija u Parizu i okolici, zbog čega oboljele planiraju seliti u bolnice u drugim dijelovima zemlje. U Francuskoj je i dalje na snazi policijski sat od 18 sati, ali su djeca ponovno u školama, uz pojačano testiranje. Kafići, kina i kazališta ne rade.

Češka i Slovačka prošle najgori period?

U Češkoj i Slovačkoj situacija i dalje teška, no optimistično je što brojke ne rastu - štoviše, broj novozaraženih u Slovačkoj pao je za 12 posto. Češka je zatvorila škole i vrtiće, obavezno je testiranje u tvornicama, zabranjeno je kretanje između regija. Po najnovijem izvješću europskog ECDC-a od četvrtka, Češka i Estonija drže rekord u broju slučajeva u 14 dana: Češka 1572 na 100.000 stanovnika, a Estonija 1397, dok je Slovačka pala na 568 novooboljelih u dva tjedna. Hrvatska je zabilježila 162, Njemačka 137, Austrija 337, Slovenija 521, Švedska 527. Italija ih ima 433, a Španjolska nakon dugog i strogog lockdowna samo 15 novooboljelih na 100.000 stanovnika u dva tjedna.

U Poljskoj, u kojoj je broj novozaraženih u tjedan dana porastao skoro za trećinu, vlasti su ponovo zatvorile hotele, bazene, muzeje, kina, kazališta, sportske objekte u Varšavi i još jednom vojvodstvu. Više djece pohađa online nastavu. U dva vojvodstva takva su ograničenja već na snazi. Poljaci imaju 427 novooboljelih u dva tjedna. Portugal ima samo 126. Unatoč drastičnom poboljšanju situacije, Portugal je produžio izvanredno stanje do 31. ožujka. U siječnju su imali najveći broj zaraženih u svijetu po broju stanovnika, ali strogi lockdown uveden 13. siječnja, s ograničenjem izlazaka iz kuće, očito je dao rezultata. Rade samo trgovine hranom, škole su većinom zatvorene.

S padom broja zaraženih, ali u strahu od nekontroliranog trećeg vala pandemije, Berlin planira pilot projekt u kulturi glavnog grada Njemačke s devet probnih koncerata i predstava od početka travnja. Publici će pristup biti dozvoljen s maskom na licu i negativnim korona testom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:49