PRIJETNJA ZAJEDNICI

U domu člana skupine Proud Boys, koji je upao u Kapitol, pronađene upute za izradu bombe

Dominic Pezzola optužen je i za ometanje službenoga postupka, krađu osobne imovine i napad te odupiranje uhićenju
 Liz Lynch/Getty Images/AFP

Prilikom pretrage doma člana desničarske ekstremističke skupine Proud Boys, koji je optužen da je sudjelovao u upadu u zgradu Kapitola 6. siječnja, pronađene su upute za izradu bombe, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dominic Pezzola (43) imao je "priručnike za izradu oružja i bombi" na USB sticku pronađenom u njegovu domu u blizini Rochestera (New York), rekli su tužitelji na sudu podnoseći zahtjev da do suđenja ostane u istražnom zatvoru.

Dosad je uhićeno više od 135 osoba povezanih s upadom u Kapitol pristaša bivšega predsjednika Donalda Trumpa kojim je prekinuta sjednica Kongresa na kojoj je trebala biti potvrđena izborna pobjeda Joea Bidena. U tom je upadu poginulo pet osoba, među kojima i policajac.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je protiv Pezzole i još jednoga pripadnika Proud Boysa, Williama Pepea (31) iz Beacona u New Yorku, podignuta optužnica koja ih, uz ostalo, tereti i za urotu, izazivanje nereda te protuzakonit ulaz u zgradu Kongresa.

Pezzola je optužen i za ometanje službenoga postupka, krađu osobne imovine i napad te odupiranje uhićenju, dodaje Ministarstvo pravosuđa.

S druge strane, FBI je priopćio da su bombe pronađene u sjedištu demokratskog i republikanskog nacionalnog odbora na Capitol Hillu tamo postavljene večer prije napada. FBI je povećao iznos nagrade za sve informacije o tom incidentu na 100.000 dolara.

Pezzola, stoji u zahtjevu tužiteljstva, predstavlja "ozbiljnu prijetnju zajednici te postoji opasnost od bijega".

Pezzolin odvjetnik Mike Scibetta napisao je u emailu da je, koliko on zna, Pezzola dobio sporni USB stick, ali ga nikad nije otvorio te da se na njemu nalazi priručnik za "preživljavanje".

Tužiteljstvo, pozivajući se na objave na društvenim mrežama, uz ostalo tvrdi da je Pezzola bio jedan od prvih koji su upali u Kapitol te da je policijskim štitom razbio prozor i tako omogućio drugim prosvjednicima da uđu u zgradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:59