VELIKA BRITANIJA

U Domu lordova odbijen sporni Johnsonov zakon o tržištu, oporba: Vlada bi trebala biti razumnija

Zakon o unutarnjem tržištu osmišljen je kako bi zaštitio trgovinu među četiri britanske nacije nakon Brexita
 Xinhua/avalon.red/Avalon Editorial/Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je teško poražen u gornjem domu parlamenta pri predlaganju zakona koji bi mu omogućio da prekrši sporazum o izlasku koji je Velika Britanija potpisala s Europskom unijom.

Zakon o unutarnjem tržištu osmišljen je kako bi zaštitio trgovinu među četiri britanske nacije nakon Brexita. Sadržava dijelove za koje ministri tvrde da su nužni za zaštitu delikatnog statusa Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva, no njima se na „specifičan i ograničen“ način krši međunarodno pravo.

Dom lordova je glasao o ukidanju spornih dijelova zakona, u nizu poraza za vladajuću Konzervativnu stranku. Vlada nema većinu u gornjem domu, ali su se zakonu usprotivili i neki konzervativci.

„Vlada bi trebala biti razumnija, prihvatiti uklanjanje ovih uvredljivih točaka i započeti s obnavljanjem našeg međunarodnog ugleda“, rekla je Angela Smith, čelnica oporbenih laburista u gornjem domu.

Vlada se ne povlači i najavila je da će se sporni dijelovi vratiti na glasanje u donji dom gdje su ranije bili prihvaćeni s 340 glasova 'za' i 256 'protiv'.

„Dosljedno i jasno govorimo da klauzule predstavljaju pravnu sigurnosnu mrežu kako bi se zaštitio integritet unutarnjeg tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i velike dobrobiti dobivene mirovnim procesom u Sjevernoj Irskoj“, rekla je glasnogovornica vlade.

Predstavljanje spornog zakona u rujnu naišlo je na kritike onih koji smatraju da će uništiti međunarodni ugled Velike Britanije. Joe Biden, demokratski izabrani predsjednik SAD-a, na Twitteru je 16. rujna napisao da sve što šteti mirovnom sporazumu između Republike Irske i Sjeverne Irske prijeti i angloameričkoj trgovini.

Johnson ističe kako su sporni dijelovi zakona sigurnosna mreža ako ne uspiju pregovori s EU-om o prometu robama između Britanije, Sjeverne Irske i njene otvorene granice s Irskom, članicom EU-a.

Mnogi zakon tumače kao pregovaračko sredstvo kojim London želi dobiti ustupke EU-a u trgovinskim pregovorima. Bruxelles je zbog njega pokrenuo pravni postupak protiv Britanaca.

„EU ne može ratificirati novi sporazum dok Britanci donose zakone koji krše prošli“, napisao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

„Povjerenje i dobra vjera su važni“, dodao je.

Završni oblik zakona moraju potvrditi oba doma parlamenta, a neizabrani gornji dom u pravilu trajno ne blokira zakone koji su doneseni u demokratski izabranom donjem domu. Sporni dijelovi zakona neće biti ni potrebni ako razgovori s EU-om uspiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 18:07