PRECIZNI UKRAJINSKI UDAR

U Donjecku ranjen Putinov ‘Šešelj‘, prijetio je nuklearnim oružjem: Znate li što je dobar Sarmat?

Dmitrij Rogozin bivši je šef ruske svemirske agencije Roscosmos te bliski Putinov suradnik

Dmitrij Rogožin (G-L); restoran u kojem se nalazio nakon napada

 Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia; Screenshot/twitter/

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije.

„Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila skupina vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen“, objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS.

Ta ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

„Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter“, dodao je Rogozinov pomoćnik.

Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, ozlijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Reuters.

Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do srpnja ove godine, a vjerni je i odani sljedbenik te propagandist ruskog predsjednika Vladimira Putina o čijem smo karijernom uzletu pisali ranije.

"Predsjedniku se sviđa - i to već dugo", rekao je ranije ove godine jedan izvor blizak Kremlju za neovisni ruski portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva. Izvori su istaknuli i da se Putin dva puta javno sastao s Rogozinom od početka rata u Ukrajini. Putin je, kažu, oba puta bio izrazito prijateljski raspoložen prema Rogozinu.

"U svoje je vrijeme (sredinom 2000-ih, tadašnji ministar za izvanredne situacije, Sergej) Šojgu htio preuzeti izgradnju kozmodroma Vostočni od Rogozina, ali mu Putin to nije dopustio", rekao je izvor koji osobno poznaje Rogozina, naglašavajući kako on je dugo jedan od Putinovih favorita.

Među ostalim kvalitetama, kažu Meduzini izvori, Putin cijeni Rogozinovu "pokornost" i vidljivo domoljublje - Rogozin redovito objavljuje "domoljubne" objave na društvenim mrežama. Primjerice, 15. lipnja je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao "klaunom", a samo nekoliko dana prije toga zaprijetio je raketnim napadom na "kukavičke Bugare", "osvetoljubive Rumunje" i "izdajničke Crnogorce".

Naime, trima istočnoeuropskim državama zaprijetio je da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su ljetos svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu. Kremlj je tada objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

"Znate li što je dobar ‘Sarmat‘? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letjenje", napisao je direktor Roskosmosa, osebujni Dmitrij Rogozin koji je poznat po svojoj neobuzdanoj huškačkoj retorici, na Twitteru te njegove riječi često podsjećaju na izjave osuđenog srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

image

Dmitrij Rogozin i Vladimir Putin

Alexey Druzhinin/Afp

Rogozin je, inače, jedan od Putinovih sljedbenika koji je bio izrazito sklon aludirati na nuklearne prijetnje. Tako je ranije, primjerice, izjavio da će Rusija uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji je sposoban sve neprijatelje ‘svesti na nuklearni krater‘.

Pritom je rekao da će deseci novih projektila Sarmat-2 - visine 14-katnice i težine 208 tona - biti raspoređeni do jeseni kako bi ugrozili ruske neprijatelje. Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 tisuća kilometara i može pogoditi ciljeve brzinom od 25.556 km/h.

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave.

"S nuklearnim oružjem takav krater na neprijateljskom mjestu bit će... pa, vrlo velik i vrlo dubok - i radioaktivan. I to ne samo jedan, nego točno onoliko koliko će najmoćniji nuklearni projektil na svijetu isporučiti na teritorij neprijatelja. I uskoro ćemo imati gotovo 50 takvih Sarmata (projektil je na Zapadu poznat kao Satan-2) na borbenoj dužnosti", kazao je Rogozin pa naglasio: "Ostaje samo savjetovati agresorima da pristojnije razgovaraju s Rusijom".

Jedan izvor blizak Kremlju rekao je za Meduzu da Rogozinove zapaljive prijetnje samo poboljšavaju njegovu poziciju. "On voli šok i skandal. Zna da se Putinu sviđa takvo ponašanje i igra tu igru", kaže izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:10