ZADNJA PRILIKA

'U DUBOKOM SMO S**NJU, CIJELI SVIJET JE...' Zviždač pred Kongresom otkrio kada mu je postalo jasno da je američki odgovor na krizu osuđen na propast

 
 AFP

Dr. Rick Bright, zviždač američkog Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi ispričao je vlastima SAD-a o točnom trenutku u kojem mu je postalo jasno da je američki odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom osuđen na propast.

Tijekom svojeg svjedočenja pred pododborom za zdravstvo, Bright se prisjetio razgovora s Mikeom Bowenom, proizvođačem kirurških maski iz Teksasa.

'Nikad neću zaboraviti e-mail poruke koje sam dobio od Mikea Bowena, u kojima piše da je naš dobavljač maski potpuno desetkovan. Rekao je: 'U dubokom smo s**nju, cijeli svijet je, i trebamo djelovati. A ja sam to rekao onima na najvišim pozicijama u Ministarstvu zdravlja, no nisam dobio nikakav odgovor', rekao je Bright, a piše Daily Mail.

Dr. Rick Bright arrives to testify before the House Energy and Commerce Subcommittee on Health on May 14, 2019, in Washington, DC. - Bright filed a whistleblower complaint after he was removed in April 2020 from his post as head of the Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), the agency charged with developing a vaccine against coronavirus.He said he was removed for opposing the use of malaria drugs chloroquine and hydroxychloroquine for coronavirus, a treatment promoted by President Donald Trump despite little scientific evidence of success. (Photo by SHAWN THEW / POOL / AFP)
AFP

'Od tog trenutka sam znao da će naši zdravstveni radnici biti u krizi jer ne poduzimamo mjere. Već smo bili u problemima, to je bila naša zadnja prilika da uključimo tu proizvodnju kako bismo spasili živote naših zdravstvenih radnika, a nismo ništa učinili', rekao je Bright.

Odmah nakon njega je pred istim odborom svjedočio i Bowen, koji je potvrdio tu priču.

'U e-mailu Ricku Brightu sam napisao da mislim da smo u nevolji. Imamo te strojeve, bilo bi skupo i teško pokrenuti ih, no ponudio sam da to ipak učinim', rekao je Bowen.

Bright je u četvrtka svjedočio o svojoj smjeni, za koju vjeruje da je politički motivirana. U svojem je svjedočenju rekao i da vladin spor odgovor na koronavirus dovodi brojne ljudske živote u opasnost.

'Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla biti najmračnija zima u modernoj povijesti. Još uvijek nemamo standardni, centralizirani, koordinirani plan kojim ćemo odgovoriti na ovu krizu', pojasnio je i dodao da strahuje od miješanja slučajeva gripe i Covida-19, što bi na jesen moglo dovesti do urušavanja američkog zdravstvenog sustava. Upozorio je i da vrijeme ističe jer se virus još uvijek posvuda širi.

Dr. Rick Bright testifies before the House Energy and Commerce Subcommittee on Health on May 14, 2019, in Washington, DC. - Bright filed a whistleblower complaint after he was removed in April 2020 from his post as head of the Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), the agency charged with developing a vaccine against coronavirus.He said he was removed for opposing the use of malaria drugs chloroquine and hydroxychloroquine for coronavirus, a treatment promoted by President Donald Trump despite little scientific evidence of success. (Photo by SHAWN THEW / POOL / AFP)
AFP

'Ljudi postaju nestrpljivi i ne žele ostati kod kuće. Moramo donositi ključne odluke', rekao je Bright na Capitol Hillu.

Bright je rekao i da bi politički vođe morali biti primjer ljudima: nositi maske, prati ruke i održavati socijalnu distancu.

Rick Bright arrives to testify before the House Energy and Commerce Committee on May 14, 2019, in Washington, DC. - Bright filed a whistleblower complaint after he was removed in April 2020 from his post as head of the Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), the agency charged with developing a vaccine against coronavirus.He said he was removed for opposing the use of malaria drugs chloroquine and hydroxychloroquine for coronavirus, a treatment promoted by President Donald Trump despite little scientific evidence of success. (Photo by SHAWN THEW / POOL / AFP)
AFP

Trump se, primjerice, odbio fotografirati s maskom rekavši da bi izgledao smiješno i poslao pogrešnu poruku, kao i da se boji da bi te fotografije politički protivnici koristili u napadu na njega.

'Naš se prozor mogućnosti zatvara. Ako ne uspijemo razviti nacionalni koordinirani odgovor utemeljen na znanosti, bojim se da će se pandemija znatno pogoršati i produljiti te uzrokovati ogroman broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Trebaju nam jasne i jednostavne poruke koje će nas naučiti kako nositi zaštitnu masku, kada i kako sigurno izaći van i kako se vratiti na posao ili u školu. Virus je tu, posvuda je. Moramo ga pronaći, izolirati i zaustaviti njegovo širenje. Trebamo testove koji su točni, brzi, jednostavni za korištenje, povoljni i dostupni svima koji ih trebaju', rekao je Bright.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao ga je nesretnom i nezadovoljnom osobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40