NESTANAK MALE MADDIE

U dvorištu pronađen tajni podrum: ‘Rekao je da želi prostoriju sličnu onoj Josefa Fritzla‘

Njemački istražitelji prekopali su parcelu koja je bila u vlasništvu čovjeka za kojega se sumnja da je oteo Madeleine McCann
Pretraga dvorišta, Madeleine McCann
 Peter Steffen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Osoba koja živi pored parcele u blizini sjevernonjemačkog grada Hanovera, koju istražitelji zbog sumnje na povezanost s nestankom Madeleine McCann trenutačno prekopavaju, tvrdi da je 43-godišnji Nijemac Christian Brückner na toj parceli u samodostatnom aranžmanu živio te godine kada je McCann nestala, piše Daily Mail.

Parcela na kojoj je Brückner živio imala je vrt za povrće te ostavu i podrum koje Nijemac nije prijavio lokalnim vlastima, a njegov tadašnji susjed kaže da je pričao o tome da će se vratiti na jug Europe. Umirovljeni električar Wolfgang Kossack, 73-godišnji vlasnik parcele odmah do Brücknerove, rekao je da su zgrade koje su se nalazile na Brücknerovom posjedu srušene 2008. godine.

Do stotinu istražitelja u srijedu je ušlo u drugi dan prekopavanja sumnjivog posjeda nakon što su prvog dana s parcele uklanjali veće komade građevinskog materijala. Istražitelji su se pritom služili bagerima i psima tragačima.

image
Prekopavanje parcele kod Hanovera
Hauke-Christian Dittrich/AFP

Bivši Brücknerov prijatelj prošlog je mjeseca navodno ustvrdio da mu je osumnjičeni za otmicu Madeleine McCann jednom prilikom rekao da ima podrum koji bi želio obložiti metalnim pločama po uzoru na Josefa Fritzla, Austrijanca koji je svoju kćer Elisabeth u zatočeništvu držao 24 godine te je tijekom tih godina opetovano fizički napadao, seksualno zlostavljao i silovao.

Sumnja se da je Brückner, koji trenutačno služi zatvorsku kazni zbog dilanja droge te čeka presudu za silovanje 72-godišnje umirovljenice, ubio McCann nakon što je ova 3. svibnja 2007. u dobi od tri godine nestala iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz. Brückner je 2007. sa svojom maloljetnom djevojkom živio u blizini apartmana odakle je djevojčica oteta. Policija je do Brückner došla nakon dojave o Brücknerovu priznanju. Osumnjičenik je s prijateljem bio na piću u jednom pubu kada je na televiziji objavljen prilog o djevojčici, te se Brückner povjerio prijatelju kako ju je on oteo.

Kossack je rekao da je prekopavanje parcele pored njegove s Brücknerom povezao tek ovog tjedna. "Sjetio sam se njegovog lica kada sam ga vidio u vijestima. Sjećam se njegovog kombija i pasa. Totalno sam ga bio zaboravio do tog trenutka", rekao je 73-godišnjak za Daily Mail.

image
Prekopavanje parcele kod Hanovera
Hauke-Christian Dittrich/AFP

"Christian Brückner je živio na parceli, odnosno vrtu pored mene. Stigao je 2007. godine i napustio unutar godine dana. Rekao mi je da živi samodostatno, da se nije prijavio vlastima, da nitko ne zna da je tamo. Nikada nije vrtlario. Nikada nije ništa posadio i uzgajao. Samo je sjedio i pio pivo. Tada je u vrtu bila manja jednosobna brvnara za držanje alata i sličnih predmeta. Imala je kuhinju. To nije bila kuća, ali je imala temelje. Imala je i podrum. Uništena je 2008. godine", otkrio je Kossack.

Kossack kaže da se sjeća da je Brückner parcelu preuzeo 2007. godine jer su lokalne vlasti tu i druge parcele građanima ustupile tek godinu prije. Parcela koju je Brückner preuzeo prethodno je pripadala nekom drugom. Kossack, koji na vlastitoj parceli živi od 2006. godine tvrdi da je Brückner nestao 2008. godine te da ga nije ponovno vidio.

image
Prekopavanje parcele kod Hanovera
Hauke-Christian Dittrich/AFP

"Nekad sam s njim viđao mladu ženu. Djelovalo je kao da mu je djevojka. Imao je i dva psa - malog i velikog. Išli su mi na živce jer su mi dolazili u dvorište i vršili nuždu. Sjećam se da je malog psa zvao 'Frau Miller', što je njemački nadimak za kućanicu", rekao je Kossack. "Prije nego što je otišao, pričao mi je o svom životu na jugu Europe. Rekao je da je više voli zbog viših temperatura te da će se tamo vratiti. Nije rekao u koju će zemlju otići. Imao je Volkswagen Transporter kombi koji je stajao parkiran pored parcele. U njemu je živio. Kombi je registriran u Hanoveru, ali Brückner nije na njega platio porez."

Kossack je rekao da ga je pitao čime se bavi. "Rekao mi je da je automehaničar. Pitao sam ga zašto nije popravio svoj kombi jer je iz njega stalno curilo gorivo. Rekao mi je da će to napraviti u dogledno vrijeme", dodao je.

"Jako mi je žao Madeleineinih roditelja. Nadam se da će doznati što se dogodilo s njihovom kćeri", zaključno je rekao Kossack.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:34