NAPAD U RUSIJI

U eksploziji auto-bombe ranjen istaknuti ruski nacionalistički pisac, Moskva već proglasila krivce

‘On je preživio, ali je ranjen i pri svijesti je‘, kazao je izvor.

Prilepinov automobil je raznesen, a na mjestu eksplozije je veliki krater

 Profimedia

Istaknuti ruski nacionalistički pisac Zahar Prilepin (47) u subotu je ranjen u napadu auto-bombom u Nižnjenovgorodskoj oblasti, objavila je ruska državna agencija TASS, a Moskva je okrivila Ukrajinu i zapad.

image
Handout/Afp/Profimedia

TASS je citirao izvor iz hitnih službi, koji je rekao da je automobil pisca eksplodirao.

"On je preživio, ali je ranjen i pri svijesti je", kazao je izvor.

Druga osoba u automobilu je poginula, navodi rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Prilepin je putovao sa svojom obitelji, izvijestile su ruske vlasti. Državne novinske agencije javile su da su mu noge ozlijeđene, izvještava agencija AFP.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na komunikacijskoj platformi Telegram napisala: "Činjenica se ostvarila: Washington i NATO opskrbili su još jednu međunarodnu terorističku ćeliju - režim u Kijevu".

Rekla je da je riječ o "izravnoj odgovornosti Sjedinjenih Američkih Država i Britanije", no nije pružila dokaze kako bi to poduprla.

"Molimo se za Zahara", kazala je.

Dvoje vodećih ruskih propagandista koji podupiru rat ubijeni su u bombaškim napadima otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Darja Dugina, kći nacionalističkog ideologa, poginula je u napadu autobombom blizu Moskve u kolovozu dok je vojni bloger Vladlen Tatarskij ubijen u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu prošlog mjeseca.

Prilepin se pridružio proruskim separatistima na istoku Ukrajine 2014. i borio se na njihovoj strani.

Ratni veteran u Čečeniji, redovito je odlazio u istočnu Ukrajinu i glasno podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu ofenzivu u veljači 2022.

image

Zahar Prilepin

Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:06