BURKINA FASO

U eksploziji u nelegalnom rudniku zlata poginulo 60-ak ljudi: Takva mjesta često zapošljavaju djecu...

Burkina Faso, jedna od najnerazvijenijih država svijeta, na meti je napada islamističkih skupina

Ilustracija/Burkina Faso dom je velikih rudnika zlata pod upravom međunarodnih kompanija, ali i stotina manjih, nelegalnih rudnika

 Ahmed Ouoba/AFP

Oko 60 je ljudi poginulo, a više desetaka ranjeno u ponedjeljak u eksploziji u nelegalnom rudniku zlata na jugozapadu Burkine Faso, priopćila je državna televizija pozivajući se na izjave lokalnih dužnosnika.

Uzrok eksplozije u pokrajini Poni još nije utvrđen, kazao je visoki regionalni povjerenik Antoine Douamba za državnu televiziju.

Slike prikazuju veliko područje zahvaćeno eksplozijom puno porušenog drveća i uništenih limenih kuća, tijela razbacanih po zemlji, pokrivenih tepisima.

Nije poznato o kojoj se točno vrsti rudnika zlata radi. Burkina Faso dom je velikih rudnika zlata pod upravom međunarodnih kompanija, ali i stotina manjih, nelegalnih rudnika koji funkcioniraju bez nadzora ili regulacija.

Takva mjesta često zapošljavaju i djecu, a nesreće su česte.

Burkina Faso, jedna od najnerazvijenijih država svijeta, na meti je napada islamističkih skupina povezanih s Al-Qaidom i Islamskom državom, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad rudnicima kako bi financirali svoje djelovanje.

Do eksplozije u ponedjeljak došlo je na mjestu stotinama milja udaljenom od njihovih uobičajenih aktivnosti i za sada nema znakova da je povezana s islamističkim militantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 08:51