POLEMIKA O UČINKOVITOSTI

U Engleskoj vratili obvezne maske u trgovine i javni prijevoz, biolog s Oxforda: ‘Bojim se da neće pomoći‘

Nošenje maski, socijalna distanca i prozračivanje samo smanjuju rizik od zaraze, ali ga ne isključuju, ističu znanstvenici

Putnica na stanici u Velikoj Britaniji

 Adrian Dennis/AFP

Od utorka u Engleskoj su obvezne maske u svim trgovinama i sredstvima javnog prijevoza. Oni koji ih odbiju nositi platit će kaznu od 200 funti za prvi prekršaj, a za naredne prekršaje kazna će moći rasti i do čak 6.400 funti odnosno oko 56.000 kuna.

No, za profesora strukturalne biologije na znamenitom Oxfordu, ravnatelja Instituta Rosalind Franklin, Jima Naismitha, ta mjera nema smisla jer tvrdi da neće pomoći širenju omikron varijante.

Primjerice, upozorio je za Daily Telegraph, Škotska je tijekom ljeta ublažila mjere, no na snazi je ostala obaveza nošenja maski u trgovinama i sredstvima javnog prijevoza, u školama te u pubovima i restoranima dok gost ne sjedi. Unatoč tim mjerama, u Škotskoj je broj zaraženih porastao u sličnom postotku kao i u Engleskoj koja iste mjere uopće nije imala.

- Ured za nacionalnu statistiku raspolaže podacima kako maske nisu imale gotovo nikakav utjecaj na širenje virusa. I u Škotskoj i u Engleskoj velik je broj novozaraženih. Stoga je vrlo malo vjerojatno da će nove mjere spriječiti novi soj - kaže stručnjak.

Znanstvenici su, ipak, podijeljeni oko toga koliko maske mogu suzbiti zarazu. Neki vjeruju kako su one korisne samo kada nije moguće održavati socijalnu distancu, dok drugi vjeruju kako mogu biti učinkovite kako bi spriječile udisanje virusa iz zraka iako nismo blizu jedni drugima.

Bivši savjetnik britanske vlade za covid i profesor sociologije sa Sveučilišta Nottingham Trent, Robert Dingwall, slaže se kako nove mjere nemaju previše efekta.

- Zemlje koje su ih uvele i dalje imaju velik broj zaraženih, u postotku gotovo kao u Engleskoj. Ipak, ne možemo izolirati samo jedan element i izvoditi zaključke. Obaveza nošenja maski samo je dio priče, a usporedbama često nedostaju podaci poput onih kako se obavezne mjere provode. Primjerice, čujem da je u Aberdeenu stanovništvo mnogo opuštenije nego u Glasgowu ili Edinburghu, a ne znamo kakva je situacija u malim gradovima. Po mom mišljenju, izbjegavanje društvenih kontakata i rad od kuće su jedine učinkovite mjere, no vlada očajnički pokušava vratiti poslovanje u urede - rekao je Dingwall.

Telegraph se poziva na studiju u Bangladešu kojom je obuhvaćeno čak 350 tisuća stanovnika ruralnih područja. Nošenje maski smanjilo je, prema rezultatima objavljenima u rujnu, zarazu za devet posto. No, revizijom podataka utvrđeno je da je učinak bio još skromniji.

Zemlje poput Njemačke koje su obvezu nošenja maski uvele u siječnju također bilježe veliki broj zaraženih. Francuska je, uz maksimalnu disciplinu i odobravanje građana, obvezu maski uvela tijekom ljeta, no zaraza i dalje bukti.

Za dr. Juliana Tanga, počasnog profesora i kliničkog virologa na Sveučilištu u Leicesteru nema "crno-bijele situacije".

- Nošenje maski, socijalna distanca i prozračivanje samo smanjuju rizik od zaraze, ali ga ne isključuju. Stoga, nošenje bilo kakve maske, pamučne ili kirurške, može biti od pomoći, neki stupanj socijalnog distanciranja može pomoći, prozračivanje može pomoći u nekoj mjeri, a najbolje je kombinirati sve te mjere - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 06:22