VELIKO PRIZNANJE

U EP-u promovirana knjiga ‘Staze pravednika‘ u kojoj je među devet pravednika i Dragan Primorac

‘Nečinjenje u zaustavljanju zla, samo znači da zlu dozvoljavamo da se nekažnjeno širi‘ istaknuo je Primorac

Pravednici Aston Bright, Markus Stötzel i Gloria Garcés i Dragan Primorac

U Europskom parlamentu, u organizaciji Europske židovske zajednice i zastupnice Željane Zovko, potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a, i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, održana je promocija knjige američkog političkog stratega i utjecajnog lidera američke židovske zajednice Arija Mittelmana „Staze pravednika - Priče o herojstvu, humanosti i nadi“.

Događaju su nazočili brojni europarlamentarci, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, generalna konzulica SAD-a u Strasburgu Darragh Paradiso, autor knjige Ari Mittleman te četvero „pravednika“ među kojima hrvatski liječnik i znanstvenik prof.dr. Dragan Primorac.

Riječ je o knjizi koja predstavlja, devet nežidova "koji su uzdizali židovsku zajednicu i istodobno nadahnjivali vlastitu", U skupini su četiri žene i pet muškaraca – crnci, bijelci i Latinoamerikanci – iz različitih naraštaja i s različitih kontinenata: Aston Bright, Markus Stötzel, Olga Meshoe Washington, Dragan Primorac, Gloria i Jose Garcés, Joan Ryan, Chloé Valdary te Patrick Desbois. Knjigu u hrvatskom izdanju nedavno je objavio i hrvatski nakladnik “Školska knjiga".

image

Željana Zovko, Dragan Primorac s vodstvom Europske židovske zajednice

Skup je pozdravila predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i posebno istaknula važnost ovog događaja te zahvalila svim pravednicima na svemu što s učinili te na tome što nadahnjuju druge da čine dobro.

Željana Zovko je tijekom predstavljanja knjige istaknula: „Zadovoljstvo mi je doprinijeti promicanju važnosti ove inspirativne knjige koja potiče na međuvjersko i međukulturno uvažavanje i suradnju u izgradnji solidarnijeg, pravednijeg i boljeg svijeta. Moramo nastaviti njegovati kulturu sjećanja i svojim primjerom osigurati da buduće generacije žive u svijetu koji poštivanjem različitosti osigurava mir, uključivost i međusobnu toleranciju. Pored toga, ova knjiga također povezuje Hrvatsku i Izrael i njihovo dugogodišnje prijateljstvo te istodobno služi i kao simbol snažnih transatlantskih odnosa. Posebno me čini ponosnom da je u knjizi cijelo poglavlje posvećeno prof.dr. Draganu Primorcu, znanstveniku svjetskog glasa čija je uloga bila ključna u razvoju odnosa Hrvatske i Izraela.“

Barunica Regina Sucholowski-Sluszny, koja je uz pomoć nežidovske obitelji preživjela holokaust, u svom je vrlo emotivnom govoru opisala kako ju je nežidovska obitelj tijekom Drugog svjetskog rata spasila nacističkog progona i kako je cijeli život smatrala da ima četvero roditelja: dvoje bioloških i dvoje koji su joj spasili život i darovali obiteljsku ljubav što ju je formiralo kao osobu.

image

Dragan Primorac u Europskom parlamentu s autorom knjige Ari Mittlemanom

Ari Mittleman se zahvalio „pravednicima“ i naglasio da su svi oni bili i ostali izvor inspiracije mnogima. Naglasio da na žalost antisemitizam nije iskorijenjen i da nitko ne može i ne smije biti ravnodušan na zlo bilo koje vrste. Posebno je zahvalio prof.dr. Primorcu na svemu što je učinio i što čini više od dvadesetak godina u izgradnji odnosa Izraela i Hrvatske.

U svojim obraćanjima Aston Bright, Markus Stötzel i Gloria Garcés su ukratko opisali svoje inspirativne životne priče o kojima je riječ u njizi, a prof.dr. Primorac je istaknuo kako Izrael i Hrvatsku vežu brojne spone i da današnji prijateljski odnos bliskost Izraela i Hrvatske služi za primjer drugima. Istaknuo je važnost uloge i odgovornosti znanstvenika u izgradnji pravednijeg svijeta.

„Nečinjenje u zaustavljanju zla, samo znači da zlu dozvoljavamo da se nekažnjeno širi" istaknuo je Primorac te prisutne podsjetio na golemu žrtve koju je Hrvatska podnijela u Domovinskom ratu te na pionirske rezultata identifikacije žrtava masovnih grobnica koristeći DNA tehnologiju, u čemu su mu pomogli vodeći američki znanstvenici židovskog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:38