PROBLEMATIČNA MAĐARSKA

U EP-u žestoko kritizirali mađarski zakon, slovenski ministar: ‘Kurikulum nije ovlast EU-a‘

Deklaraciju protiv mađarskog zakona potpisali su čelnici 17 zemalja EU koji tvrde da je riječ o homofobnom i diskriminatornom zakonu
Viktor Orban
 Olivier Matthys/AFP

Predsjednica Komisije, predsjednik Europskog vijeća te političke grupacije lijevo od centra, ali i pučani, kritizirali su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta mađarski zakon kojim se zabranjuju LGBT sadržaji za maloljetnike, dok je ministar vanjskih poslova Slovenije, koja predsjeda EU-om, istaknuo da su obiteljski zakon i kurikulum ovlasti država članica.

"Jasno je da su obiteljski zakon i školski kurikulumi u nacionalnoj nadležnosti. Međutim, princip nediskriminacije ugrađen je u ugovore EU-a", kazao je u raspravi u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u raspravi o mađarskom zakonu kojim su spojeni borba protiv pedofilije i zabrana LGBT sadržaja za maloljetnike.

Logar je istaknuo i kako "nema mjesta homofobiji u Europskoj uniji" te da bi svi građani trebali slobodno živjeti neovisno o seksualnoj orijentaciji.

Mađarskim se zakonom zabranjuje „prikazivanje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja.

Deklaraciju protiv mađarskog zakona potpisali su čelnici 17 zemalja EU-a. Čelnici tih zemalja tvrde da je riječ o homofobnom i diskriminatornom zakonu, dok Orban tvrdi da zakon nije usmjeren protiv homoseksualaca, već je riječ o "tome na koji bi način roditelji željeli seksualno obrazovati svoju djecu", što "isključivo pripada roditeljima". Slovenski je premijer Janez Janša podržao Mađarsku i smatra da je ona žrtva "dvostrukih standarda".

Von der Leyen: Zaštita djece izlika za diskriminaciju

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel se u obraćanju europarlamentarcima referirao na sastanak Europskog vijeća 24. i 25. lipnja, istaknuvši da je mađarski zakon bio tema o kojoj se najviše razgovaralo.

Kazao je kako u prošlosti raspravljanje o europskim vrijednostima „nije bila uobičajena praksa“.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ponovila je u Europskom parlamentu kako smatra da je taj zakon „sramotan“.

„Zaštita djece koristi se kao izlika za provođenje diskriminacije homoseksualaca“, kazala je.

„On na najdubljoj razini ide protivno Europskoj uniji i njezinom duhu, dostojanstvu čovjeka i ljudskim pravima“, dodala je.

Vera Jourova, povjerenica za vrijednosti i transparentnost, istaknula je da zakon "jasno predstavlja diskriminaciju na temelju spolne orijentacije" te da krši odredbe EU-a o zabrani diskriminacije.

Pučani, zeleni, liberali i ljevica na istoj strani

Takav su stav podržali i pučani, socijaldemokrati, liberali, zeleni i krajnja ljevica. Europski će parlament o njihovoj zajedničkoj rezoluciji glasati u četvrtak.

„Europa je obećanje slobode i taj zakon u Mađarskoj je sramota“, kazao je predsjednik kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber, dodavši da će njegov klub poduprijeti zajedničku rezoluciju jer je „važno da se zajednički postavimo prema ovom važnom pitanju“.

Socijaldemokratkinja Iratxe Garcia Perez zadražila je „odlučnu reakciju“ i suspendiranje korištenja europskih fondova za Mađarsku, s čime se složio Phillippe Lamberts iz Zelenih koji smatra da „sve one koji krše naša temeljna prava trebamo lupiti po novčaniku“.

Zastupnik Fidesza: Ovo je kolonijalna arogancija

Europski konzervativci i reformisti (ECR) te zastupnici vladajuće mađarske stranke Fidesz predložili su svoju rezoluciju kojom ističu kako je mađarski zakon ingerencija nacionalne države, a ne Europske unije.

To je u raspravi apostrofirao i zastupnik Fidesza Balázs Hidvéghi koji je poručio da u Mađarskoj kako "LGBT organizacije mogu djelovati, ali ne bi trebali biti u vrtićima i školama"

"Nećemo prihvatiti uplitanje EU-a u pitanja koja joj nikada nisu bila delegirana. Odbacujemo ovaj superiorni ton i kolonijalnu aroganciju koja nas podsjeća na stara vremena", poručio je.

Nicolas Bay (Identitet i demokracija), zastupnik stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, osudio je „skandalozno prokazivanje mađarske zbog zakona protiv pedofilije“.

Smatra da je narativ o homofobiji mađarske vlasti „fake news“ te da Mađarska samo želi „zaštititi svoju djecu od rodne ideologije“ i „agresivnosti LGBT zajednice i njene propagande“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:08