UDAR TUŽITELJSTVA

U Francuskoj istražuju dužnosnike zbog mogućih ‘ubojstava i ugrožavanja života‘ za lockdowna

Istraga je u pripremnoj fazi, a fokusirat će se na utjecaj lockdowna na javnost, zdravstvene radnike, one koji su umrli od covida-19
Francuski ministar financija i gospodarstva Bruno Le Maire, ministar zdravstva Olivier Veran, ministrica rada Elisabeth Borne i ministrica kulture Roselyne Bachelot
 Ian Langsdon/AFP

Francuski javni tužitelj rekao je da će se istraga o tome jesu li javni dužnosnici koji su u Francuskoj organizirali obranu od epidemije koronavirusa počinili kaznena djela - uključujući ubojstva i ugrožavanje života - usredotočiti na četiri pitanja.

Remy Heitz rekao je da će se istraga, još uvijek u pripremnoj fazi, usredotočiti na utjecaj na opću javnost, zdravstvene radnike, javne službenike i one koji su oboljeli ili umrli od covida-19.

Dvije istrage trenutno istražuju kako je Francuska postupala u borbi s globalnom pandemijom, koja je u zemlji usmrtila oko 41.000 ljudi, oslabila ekonomiju i promijenila društveni život građana.

Istragom otvorenom u lipnju bavio se pariški javni tužitelj, istražujući je li francuski odgovor na krizu rezultirao nenamjernim smrtima i ozljedama, ugrožavanjem života i namjernim izbjegavanjem borbe s katastrofom. Tijekom prvog vala pandemije na proljeće, zabilježeno je puno smrtnih slučajeva u staračkim domovima gdje je zbog manjka testiranja i zaštitne opreme bilo jasno da je virus donesen izvana. U ovoj fazi u istrazi nije navedena nijedna određena osoba.

Drugu istragu vodi upravni sud, Sud pravde, koji je osnovan 1993. godine kako bi se bavio slučajevima ministarskih prijestupa.

Policija je prošli mjesec upala u dom i ured francuskog ministra zdravstva, ravnatelja javnog zdravstva i bivšeg premijera, što je dio istrage Suda pravde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 06:44