KONTROVERZNA MJERA

U Francuskoj počeo lockdown za sve bez covid potvrde. Novi trend među mladima: ‘Ima li tko koronu? Rado bih se zarazio‘

Neki francuski mediji izvještavaju o mladima koji putem društvenih mreža traže nekoga tko je zaražen covidom
Konobar provjerava covid potvrdu u restoran
 Frederick Florin/AFP

U Francuskoj su od danas svakodnevne aktivnosti, poput odlaska na kavu ili vožnje vlakom, dopuštene samo onima koji pokažu potvrdu da su se cijepili, preboljeli covid-19 ili imaju negativan nalaz na koronavirus jer na snagu stupa kontroverzna mjera koja je izazvala masovne prosvjede u zemlji koji su održani četiri vikenda zaredom.

Stroža pravila, uključujući obvezno cijepljenje svih zdravstvenih radnika do 15. rujna, bit će na snazi do sredine studenog i primjenjivat će se na sve punoljetne osobe.

Francuska vlada se nada da će zdravstvena iskaznica (passe sanitaire), potaknuti Francuze na cijepljenje, a na zahtjev se može pokazati u digitalnoj formi ili na papiru. Vlada je najavila da će prvih tjedan dana ipak biti probno razdoblje za građane te poslovne subjekte kako bi se stigli prilagoditi novoj situaciji.

image
Redovi ispred ljekarni za testiranje na covid
Pascal Guyot/AFP
image
Redovi ispred ljekarni
Pascal Guyot/AFP

Prema službenim brojkama, više od 237.000 ljudi je prosvjedovalo preko vikenda protiv uvođena iskaznice, tvrdeći da se njome krši sloboda građana. Broj nezadovoljnih Francuza raste, pa ih je protekloga vikenda na ulicama bilo 37.000 više nego tjedan dana ranije, piše The Guardian.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je za list Le Parisien u nedjelju da neka pravila neće biti stroga kako je planirano, poput valjanosti negativnog testa do 72 sata umjesto 48. Samostalno testiranje također je moguće pod uvjetom da se provodi uz nadzor liječnika.

Na zamolbu da komentira prosvjede ministar Veran je rekao da žali zbog činjenice da se puno pažnje pridaje onima koju su, kako tvrdi protiv cijepljenja, protiv znanosti i protiv države.

- Spreman sam čuti koji su njihovi strahovi i učiniti sve da ih razuvjerim, ali u nekom trenutku treba reći dosta, poručio je.

Neki francuski mediji izvještavaju o sve većem broju mlađih od 30 godina koji se oglašavaju na društvenim mrežama sa željom da upoznaju nekoga tko je zaražen covidom. Naime, žele se zaraziti virusom kako bi dobili kontroverznu potvrdu i QR kod bez cijepljenja ili testiranja.

Le Figaro je nedavno razgovarao s nekoliko takvih osoba koje vjeruju da neće imati težih simptoma covida s obzirom na svoju dob.

image
Redovi ispred ljekarni
Pascal Guyot/AFP

- Radije bih se zarazio i bio u karanteni kako bi moj imunološki sustav prirodnim putem pobijedio bolest, rekao je jedan student.

- U najcrnjem scenariju bit ću prikovan za krevet nekoliko dana, a u najboljem slučaju uopće neću imati simptome. Ako ipak završim na intenzivnoj, neće mi, naravno, biti drago, ali iskreno ne vjerujem da će se to dogoditi, rekao je drugi mladić za FranceTV.

Od 67 milijuna stanovnika Francuske, oko 63 posto ih je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19. Više od pola ih je potpuno cijepljeno.

image
Prosvjedi protekloga vikenda
Stephane De Sakutin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:58