U DOBI OD 97 GODINA

U Francuskoj umro Simon Gutman, simbol sjećanja na Auschwitz: ‘Holokaust se ne smije zaboraviti‘

Po povratku u Pariz doznao je da njegova majka, trojica braće i dvije sestre nisu preživjeli zloglasne nacističke logore
Simon Gutman
 Martin BUREAU/AFP

Simon Gutman, jedan od prvih Židova deportiranih iz Francuske u Auschwitz u ožujku 1942., umro je u ponedjeljak u dobi od 97 godina, objavila je u srijedu Unija deportiranih u Auschwitz (UDA).

"On je predstavljao sjećanje na ono što smo preživjeli. Pošto je bio među prvima, bio je sjećanje na stvari koje o tom mjestu nismo znali", rekao je član pokreta otpora i preživjeli iz Auschwitza, Raphael Esrail, predsjednik UDA-e.

"U našem žargonu, bio je među prvim brojevima, istetoviran mu je broj oko 30.000, a meni među 200.000", prisjeća se njegov prijatelj.

Simon Gutman je pokopan u srijedu na groblju u Bagneuxu, južnom predgrađu Pariza.

Uhićen je u Parizu s 18 i prebačen u Drancy, sjeveroistočno predgrađe Pariza u prvi konvoj s 1122 židovska zatvorenika koji je krenuo 27. ožujka 1942. iz tog logora prema Poljskoj. Gutman je jedan od 19 preživjelih.

U Auschwitzu je prebačen u jedinicu za prisilni rad Birkenau.

"Tamo su nas njemački čuvari 'ubojice' izveli u 3 ujutro na hladnoću i polijevali ledenom vodom", ispričao je 2012. za agenciju France presse, poslije dugih godina šutnje.

Simon Gutman tvrdi da je preživio jer mu je bio dodijeljen rad u kuhinji.

Obolio je od tifusa i prebačen je u listopadu 1944. u njemački logor Tailfingen iz kojeg uspijeva pobjeći tijekom nevremena u "maršu smrti" s još četvoricom logoraša odjevenih samo u prugaste pidžame.

Po povratku u Pariz doznaje da njegova majka, trojica braće i dvije sestre nisu preživjeli.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo istaknula je da "odlaskom posljednjih svjedoka mi moramo prenositi sjećanje na Holokaust kako on nikad ne bi bio zaboravljen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 08:01