NAKON SMRTI 58 LJUDI

U Gazi se očekuje novo nasilje dok Palestinci obilježavaju sjećanje na masovni progon

 
 REUTERS

Nova nasilja očekuju se u utorak duž izraelske granice s Pojasom Gaze, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili najmanje 58 ljudi, a najnovija izvješća govore o smrti jedne osmomjesečne palestinske djevojčice koja je umrla od posljedica udisanja suzavca.

Palestinian demonstrators run for cover during a protest against U.S. embassy move to Jerusalem and ahead of the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza Strip May 14, 2018. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1323B8DB30
REUTERS

U utorak se obilježava 'Nagba' ili 'katastrofa', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova. Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Izraelski vojnici ubili su desetke Palestinaca u prosvjedima prije ove obljetnice, u kojima su prosvjednici zahtijevali da se okonča izraelska blokada Pojasa Gaze i da se vrati zemlja koju su morali napustiti prije sedam godina.

A wounded Palestinian is evacuated during a protest against U.S. embassy move to Jerusalem and ahead of the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza Strip May 14, 2018. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
REUTERS

Nasilje u ponedjeljak dogodilo se u trenutku dok je SAD obilježavao otvorenje svojeg veleposlanstva u Jeruzalemu, a svečanosti su prisustvovali kći američkog predsjednika Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner. Za vrijeme dok je smrtonosno nasilje bjesnilo samo 70 kilometara od Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je to "veličanstven dan".

Preseljenje veleposlanstva izazvalo je međunarodne osude i dodatno ogorčilo Palestince koji žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države. Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na tri dana žalosti i opći štrajk kao odgovor na nasilje.

Prosvjedi se u utorak očekuju i na Zapadnoj obali. Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u utorak nakon što su palestinske vlasti zatražile hitnu sjednicu.

Izraelska vojska brani svoje akcije u ponedjeljak te objašnjava da su vojnici slijedili "standardne i operativne postupke" da odvrate Palestince od toga da probiju graničnu ogradu. No Hamas koji od 2007. vlada Pojasom Gaze, okrivljuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za nasilje, a visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein zahtijeva da odgovorni za ovo "nečuveno kršenje ljudskih prava" moraju odgovarati.

Relatives of a Palestinian, who was killed during a protest at the Israel-Gaza border, react at a hospital in the northern Gaza Strip May 14, 2018. REUTERS/Mohammed Salem - RC1B35F25B10
REUTERS

Sjedinjene Države su u ponedjeljak blokirale donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

U nacrtu teksta stoji da "Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje" te da "traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni".

"Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti", navodi se dalje u nacrtu teksta.

Izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih prosvjednika pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:38