IDF ISTRAŽUJE

U Gazi ubijeni humanitarni radnici iz Australije, Irske, Britanije i Poljske, dostavljali su hranu: ‘Ovo je tragedija‘

Humanitarni djelatnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo

Humanitarni radnici World Central Kitchen

 Twitter Screenshot World Central Kitchen/

Sedmero zaposlenika World Centar Kitchena (WCK) ubijeno je u zračnom napadu Izraela na Pojas Gaze u ponedjeljak i WCK je odmah zaustavio svoje operacije u regiji, objavila je ta španjolska humanitarna organizacija u utorak.

Sedmero ubijenih su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, jedna osoba je dvostruki državljanin SAD-a i Kanade, a jedna je iz Palestinske samouprave.

Oni su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo WCK-a, priopćila je organizacija.

Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen dok je napuštao skladište u Deir al-Balahu, stoji u priopćenju.

„Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo”, rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Organizacija je odmah zaustavila svoje djelovanje u regiji, a odluka o njezinoj budućnosti bit će donesena ubrzo, kazala je Gore.

„Slomljenog sam srca i zgrožena jer smo mi - World Central Kitchen i svijet – danas izgubili prekrasne živote zbog ciljanog napada izraelske vojske.”

„Ljubav koju su imali prema prehranjivanju ljudi, odlučnost koju su utjelovljivali kako bi pokazali da se humanost uzdiže izvan svega, te utjecaj koji su imali na nebrojene živote, zauvijek će se pamtiti i slaviti.”

Izraelska vojska na aplikaciji Telegram u ponedjeljak navečer navela je da će istražiti incident, u priopćenju u kojem piše kako ona „pruža sigurnu isporuku humanitarne pomoći” te da je „blisko surađivala s WCK-om u njegovom ključnom djelovanju da pruži hranu i humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:02