USRED PREKIDA VATRE

U Harkivu poginulo 27 civila: ‘Spriječili smo akciju 120 ruskih padobranaca‘

Padobranci su se spustili kod ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Harkiva, ali su ih porazile ukrajinske snage

Ostaci ruskog Suhoja Su-25 u Harkivu

 Sergey Bobok/AFP

Gotovo 3500 civila evakuirano je u utorak iz sjevernog ukrajinskog grada Sumija za vrijeme prekida vatre, a u Harkivu je poginulo 27 civila, objavile su mjesne vlasti.

Gotovo 1700 od 3500 evakuiranih bili su strani studenti koji studiraju na sveučilištima u Sumiju, rekao je regionalni guverner Dmitro Živicki, dodajući da je prekid vatre bio jednom prekršen pucnjavom kod kontrolne točke.

Najmanje 27 civila poginulo je u ruskim napadima na istočni ukrajinski grad Harkiv u zadnja 24 sata, rekao je u utorak policijski dužnosnik Serhij Bolvinov.

U regiji Harkiva poginulo je ukupno 170 ljudi od početka ruske invazije 24. veljače, uključujući petero djece, objavio je Bolvinov na internetu.

Ukrajinske snage odbile su u utorak pokušaje ruskih snaga da uđu u Harkiv i spriječile planiranu akciju 120 ruskih padobranaca kod granice, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Padobranci su se spustili kod ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Harkiva, ali su ih porazile ukrajinske snage, rekao je.

Što se tiče Mariupolja, američki izvori kažu da je okružen ruskim snagama, ali da one nisu ušle u grad.

Ukrajinske vlasti pak kažu kako još jednom u utorak nisu uspjele evakuirati civile iz Mariupolja.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk opisala je stanje u tom opkoljenom gradu kao "katastrofalno".

Humanitarni koridori iz Mariupolja koji bi vodili u Rusiju ili Bjelorusiju su neprihvatljivi, rekla je na televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 00:30