ZARAZA BUKTI

U Hercegovini najavljuju moguće zatvaranje: ‘Gosti iz Hrvatske nam dolaze na ludi provod vikendom‘

‘Gostima iz susjedne Hrvatske nije teško napraviti test za povratak u svoju zemlju‘, objasnio je premijer govoreći o nepoštivanju mjera
Srpska pjevačica Tanja Savić je uprkos pandemiji koronavirusa nedavno održala nastup u jednom klubu u Mostaru
 YouTube

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg najavio je moguće zatvaranje ovog kantona ako se nastavi trend rasta novozaraženih zbog sve teže epidemiološke situacije i nepoštivanja epidemioloških mjera.

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tijekom prošlog vikenda u mostarskoj Covid bolnici od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 12 osoba i da je trenutno 76 osoba na bolničkom liječenju, pa su kapaciteti gotovo popunjeni, javlja Dnevni avaz.

Herceg podsjeća da je zatvaranje u prvom valu pojave koronavirusa u HNK, koji je tada bio najpogođeniji u Federaciji BiH (FBiH), bilo efikasno i da su bili dobri rezultati.

- Bili smo izloženi kritici za vrijeme prvog 'lockdowna', jer samo išli s rigoroznim mjerama - podsjeća Herceg.

Problem je, kako navodi, što su mnogi nakon liberalizacije mjera prestali poštivati one koje su ostale na snazi i tražila se dodatna liberalizacija.

Herceg dodaje da u cijeloj situaciji nisu problem mjere, nego njihovog nepoštivanje.

- Taj problem je evidentno uzeo maha u zadnje vrijeme jer zbog liberalnog načina života u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Hrvatske, zbog čega im nije teško napraviti test za povratak u svoju zemlju - objasnio je Herceg.

Policija u HNK ne kažnjava osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera, nego one ugostitelje koji ne poštuju radno vrijeme i policijski sat koji je na snazi od 23 do 5 sati ujutro.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa i da se zaposle Covid redari koji će kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u HNK, javlja Dnevni avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:42