ŠOK NA MARMOLADI

U hrvatskom susjedstvu odvija se frapantan proces: ‘Ne možemo ništa, on će za 15 godina nestati‘

Talijanski znanstvenici upozoravaju da se obujam ledenjaka na Marmoladi zbog globalnog zagrijavanja u posljednjih 70 godina smanjio 80%
Pogled iz zraka na ledenjak na Marmoladi
 Massimo Dallaglio/Alamy/Alamy/Profimedia

Talijanski znanstvenici upozoravaju da bi najveći i najprepoznatljiviji ledenjak na Dolomitima zbog globalnog zagrijavanja mogao nestati unutar sljedećih 15 godina, piše The Guardian.

Ledenjak na Marmoladi, 3.342 metra visokoj planinskoj skupini u Istočnim Alpama koja se nalazi na granici talijanskih pokrajina Trentino i Veneto, u posljednjih je 70 godina već izgubio više od 80 posto svog volumena.

Aldino Bondesan, profesor geofizike na Sveučilištu u Padovi i član Glaciološkog odbora Italije, rekao je da se datum njegovog nestanka približava. - Kratkoročno gledano, ne postoji ništa što možemo napraviti kako bismo ga spasili, rekao je. - Trend topljenja ledenjaka u Italiji, ali i u svijetu, može se obrnuti samo ako se na globalnoj razini poduzmu potezi kojima bi se usporile klimatske promjene koje se trenutno događaju.

Bondesan je rekao da je nagli pad emisija stakleničkih plinova tijekom karantene zbog pandemije koronavirusa tek minimalno utjecao na obrtanje trenda topljenja ledenjaka na Marmoladi i drugdje u svijetu. - Nije trajao dugo i stvari se sada vraćaju u normalu, dodao je.

Obujam ledenjaka na Marmoladi, poznatoj i po imenu "Kraljica Dolomita", mjeri se svake godine od 1902. te se smatra "prirodnim termometrom" klimatskih promjena. Volumen mu je 1954. godine iznosio 95 kubičnih metara. Danas je na svega 14.

- Najveći je to i najprepoznatljiviji ledenjak na Dolomitima i bolje od drugih reagira na klimatske promjene, rekao je Bondesan. - Promjene u njegovom volumenu i površini jasno pokazuju da se klima mijenja.

Glaciološki odbor Italije nadgleda 200 od 900 ledenjaka u Italiji. Rezultati najnovije studije o ledenjaku na Marmoladi bit će poslani u Svjetsku organizaciju za nadgledanje ledenjaka i objavljen u časopisu "Journal of Glaciology".

Upozorenje da se topi ledenjak na Marmoladi dolazi manje od mjesec dana nakon evakuacije talijanskog mjesta Courmayeur zbog pojave rizika da bi se veći dio ledenjaka Planpincieux na Mont Blancu mogao odlomiti. Stručnjaci su tada rekli da je do kretanja ledenjaka došlo zbog nepravilnih temperaturnih kretanja.

Planpincieux je pomno motri od 2013. godine kako bi se utvrdila brzina topljenja leda. Teška je oluja u kolovozu 2018. godine uzrokovala odron koji je udario automobil na obližnjoj cesti i usmrtio stariji par. Ta je cesta sada zatvorena.

Kada bi se Planpincieux urušio, lavina bi za manje od dvije minute dosegla javnu cestu ispod ledenjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:54