‘DOGAĐAJ GODINE‘

U Indiju stiglo 5 novih francuskih borbenih aviona, mediji izvan sebe od sreće: ‘Ovo sve mijenja‘

Riječ je o prvim isporučenim letjelicama koje je Indija kupila u sklopu ugovora teškog čak 7,9 milijardi eura
Dassault Rafale u letu
 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia

Nakon leta dugog 7000 kilometara u Indiju je danas sletjelo pet francuskih borbenih aviona 4+ generacije Dassault Rafale. Riječ je o prvim isporučenim letjelicama koje je druga najmnogoljudnija država svijeta kupila u sklopu velikog vojnog ugovora teškog čak 7,9 milijardi eura.

Koliko su Indijci ovaj događaj doživjeli značajnim, najbolje svjedoči činjenica da su vodeći mediji u državi uživo pratili dolazak aviona uza napomene da "ovo sve mijenja", a političari vladajuće stranke nisu skrivali oduševljenje.

- Čestitam Zračnim snagama Indije. Siguran sam da će 17. eskadrila, Zlatne strijele, i dalje šiti našu zemlju. Ekstremno sam sretan što su naše Zračne snage dobile ovo pravovremeno pojačanje - napisao je na Twitteru ministar obrane Rajnath Singh koji je i podijelio video jednog od aviona kako slijeće na pistu u bazi Ambala.

Isti video podijelio je i premijer Narendra Modi koji je istaknuo da "nema veće časti od služenja u obrani domovine".

I dok među elitama vlada opće oduševljenje, treba podsjetiti da je cijeli ugovor o nabavi Rafalea, sklopljen još krajem 2016. godine, nekoliko godina bio pod lupom javnosti zbog navodne korupcije koja je kumovala dogovoru, ali i izrazito velike cijene koja se plaća za borbene avione.

No, čini se da su u međuvremenu te priče pale u sjenu. Naime, Indija je ove godine imala ozbiljne pogranične okršaje s dva najveća susjeda - Pakistanom i Kinom (obje države su nuklearne sile, kao i Indija), zbog čega se u javnosti stvara atmosfera da cijeloj naciji prijeti rat te im je neophodno moderno oružje kojim će se braniti zemlja.

Novi francuski borbeni avioni, koji su nesumnjivo među najboljima na svijetu, su vlastima ovdje savršeno sjeli kao dokaz da brinu o sigurnosti države i njenih građana. Što se pak tiče samih Zračnih snaga Indije (IAF), njima su novi borbeni avioni nasušno potrebni kako bi održali borbenu razinu koju su postavili kao minimum i kako bi polako zamijenili starije avione poput Migova-21.

IAF inače raspolaže velikom flotom s više od 650 borbenih aviona u kojima dominiraju ruski Suhoji Su-30 kojih imaju čak 272 komada. Nedavno je Indija, netom nakon krvavog obračuna na granici s Kinom, naručila od Rusije još 33 borbena aviona, od čega 22 Mig-29 i 11 Su-30.

Podsjetimo na kraju da smo nedavno pisali kako je Francuska zainteresirana za prodaju rabljenih Rafalea Hrvatskoj, zbog čega je njihova delegacija bila u hrvatskom ministarstvu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47