NAJOŠTRIJA KAZNA

U Iraku pogubljen 21 osuđenik za terorizam, vješanjem su skončali život u zatvoru

Godine 2019. Irak je pogubio 100 osuđenika, što je gotovo svako sedmo izvršenje smrtne kazne u svijetu
Ilustracija
 Murtadha Al-sudani/Anadolu Agency

Irak, koji izriče najviše smrtnih kazna u svijetu, pogubio je u ponedjeljak 21 svog državljanina osuđenog zbog "terorizma", rekli su medicinski i policijski izvori.

Dvadeset jedan muškarac osuđen za kazneno djelo "terorizma" koje se dogodilo nedavno ili prije više godina, pogubljen je vješanjem u glavnom zatvoru u Nasiriji, na jugu zemlje, jedinom u Iraku u kojem se izvršava smrtna kazna.

Otkad je Irak 2017. proglasio pobjedu nad džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS) irački sudovi su izrekli stotine smrtnih kazna.

Predsjednik, Kurd Barham Saleh potpisuje sudsku odluku o izvršenju smrtne kazne. To je učinjeno i za 21 osuđenika smaknutog u ponedjeljak, dodaju policijski izvori.

Smrtna i stotine kazna doživotnog zatvora izrečene su Iračanima, ali i strancima - muškarcima i ženama - na temelju kaznenog zakona koji propisuje smrtnu kaznu za svakog tko se priključi "terorističkoj skupini", bez obzira na to je li se borio u njezinim redovima.

Vješanjem dosad nije pogubljen nijedan strani borac IS-a osuđen na smrt, ali u Iraku na izvršenje smrtne kazne trenutačno čekaju 11 Francuza i Belgijanac.

Aktivisti za ljudska prava redovito upiru prstom u Bagdad kada je riječ o smrtnoj kazni. Godine 2019. Irak je pogubio 100 osuđenika, što je gotovo svako sedmo izvršenje smrtne kazne u svijetu, navodi Amnesty International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:12