NOVA VLADA

U Irskoj konačno potvrđen koalicijski sporazum, okončan je politički zastoj

Čelnik Fianne Fail Micheál Martin trebao bi već u subotu postati premijer i zamijeniti sadašnjeg Lea Varadkara iz Fine Gael
 Leo Varadkar (desno)
 AFP

Dvije dominiantne stranke desnog centra i manja stranka Zelenih u petak su potvrdile novu koalicijsku vladu koja će se usredotočiti na akciju za klimu te izvući Irsku iz četveromjesečnog političkog zastoja.

Stranka Fine Gael irskog premijera Lea Varadkara u petak je prva ratificiala sporazum triju stranaka, a zatim su stigli glasovi Fianne Fail te Zelenih.

Čelnik Fianne Fail Micheál Martin trebao bi već u subotu postati premijer i zamijeniti sadašnjeg Lea Varadkara iz Fine Gael prema koalicijskom sporazumu koji tako prvi put ujedinjuje dvije protivničke stranke koje su dominirale irskom politikom otkako je prije sto godina stekla neovisnost.

Prema odredbama sporazuma Varadkar bi se trebao vratiti u ured premijera na polovini petogodišnjeg mandata.

Manjoj stranci Zelenih trebala je potpora dviju trećina njezinih članova, što je viši prag nego što je bio potreban za dvije vodeće stranke. Sporazum je članstvo Zelenih potvrdilo sa 76 glasova za prema 24 protiv, a sličan je omjer bio i u dvije vodeće stranke.

Sporazum o vladajućoj koaliciji otvara Zelenima mogućnost utjecaja na donošenje vladinih odluka te okončava političku blokadu koja je nastupila nakon što su u veljači održani izbori bez jasnog pobjednika.

Fine Gael (centar), koji je dogovor potvrdila s 80 prema 20 posto glasova, ulazi "u treći mandat u vladi jedinstven i snažan", napisao je Varadkar na Twitteru pošto su zastupnici i vijećnici podržali koalicijski sporazum.

Uvjeriti članstvo Zelenih bilo je teže i tijekom deset dana rasprave čelnik stranke Eamon Ryan angažirao je i američkog glumca i aktivista Marka Ruffala kako bi uvjerio članove da glasaju za sporazum na online konferenciji.

Ako se Martina izabere za premijera na izvanrednoj sjednici parlamenta u subotu zagovornici ujedinjene Irske iz Sinn Feina bit će glavna oporbena stranka.

Sinn Fein, nekadašnje političko krilo Irske republikanske armije (IRA), šokirao je politički establišment u veljači kada je pojedinačno izborio velik broj glasova i danas ima 37 od 160 mjesta.

Isti toliki broj zastupničkih mjesta ima Fianna Fail , a Fine Gael ima dva zastupnika više.

Varadkar je u četvrtak predvidio da će sporazum u sve tri stranke biti prihvaćen uvjerljivije no što se očekuje, ali je i upozorio na opasnost političke krize ako ga se odbije.

Zeleni su pravi pobjednici

Irska je bila u političkoj blokadi otkako su 8. veljače provedeni izbori kojih je ishod natjerao tradicionalne suparničke stanke Fine Gael i Fianna Fail na suradnju. Te se dvije stranke smjenjuju na vlasti kao rivali još od okončanja građanskog rata u Irskoj tijekom 1920-ih godina.

No kako bi koalicijski sporazum funkcionirao objema strankama bila je potrebna i suradnja Zelenih s ciljem osiguranja dvotrećinske većine u parlamentu koja će biti u stanju donositi zakone, uključujući onaj o osiguravanju 6,5 milijardi eura kroz paket pomoći namijenjen gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

Irski mediji su ocijenili da je pravi pobjednik ovog dogovora zapravo stranka Zelenih.

Roderic O'Gorman koji je u ime Zelenih pregovarao o koalicijskom sporazumu kazao je da je njegova stranka osigurala prosječno godišnje smanjenje emisije stakleničkih plinova za 7 posto uz fiksnu godišnju kvotu emisije ugljika za različite sektore kao i to da će se ulaganja u infrastrukturu usmjeriti na javni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14