Loša odluka

U Irskoj opasno vrije: ‘Ovo je uvjerljivo najradikalniji zakon koji smo ikada vidjeli na Zapadu‘

Bilo koja slika na kompjutoru ili mobitelu mogla bi se tako smatrati prekršajem, tumače kritičari

Policija u sukobu s izgrednicima tijekom prosvjeda 24. studenog u Dublinu

 Paul Faith/Afp

An Roinn Dlí agus Cirt, na irskom Ministarstvo pravosuđa, još je 2020. godine objavilo studiju zaključka: "Objavljivanje ovog Izvješća ključni je dio ispunjavanja naše obveze Programa Vlade da uvede zakon o zločinima iz mržnje u roku od dvanaest mjeseci, te da revidira i ažurira Zakon o zabrani poticanja mržnje iz 1989. godine", napisala je ministrica Helen McEntee.

Procedura se oduljila pa je krajem ovog proljeća zakon, punog imena Incitement to Violence or Hatred and Hate Offences (Poticanje na nasilje ili mržnju i kaznena djela iz mržnje), definiran, donji dom parlamenta, Dáil, ga je potvrdio u travnju, a najesen je stigao na raspravu u gornjem domu, Seanadu.

A onda su 24. studenog izbili neredi u Dublinu iza kojih su radikali koji se smatraju desnicom nakon što je izbodeno pet osoba, među njima troje male djece. Taoiseach (premijer) Leo Varadkar je tada izjavio da će vlada odmah poduzeti korake da se postrože zakoni protiv mržnje koji prema njemu, u sadašnjem obliku, nisu prikladni za doba društvenih mreža.

image

Leo Varadkar

Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/pa Images/profimedia

Mreže su se odmah užarile jer oko zakona o mržnji se svakako od proljeća vode oštre rasprave, kritičari smatraju da se njime ozbiljno narušava sloboda izražavanja. Fox News, američka mreža koja je pod kritikama zbog pristranosti, uključila se u raspravu citirajući Nate Hochmana, autora konzervativnog National Review, koji je utvrdio da prijedlog predstavlja "uvjerljivo najradikalniji zakon te vrste koji smo vidjeli na Zapadu".

Irski Law Society Gazette tumači da će zakon zabranjivati "svaku namjernu ili bezobzirnu komunikaciju ili ponašanje koje bi moglo potaknuti nasilje ili mržnju prema osobi ili osobama koje pripadaju zaštićenim kategorijama. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna do pet godina zatvora. Zaštićene kategorije su: rasa; boja; nacionalnost; religija; nacionalno ili etničko podrijetlo; podrijetlo; rod; spolne karakteristike; spolna orijentacija; invaliditet."

Napomenuti valja da je Europska agencija za temeljna prava (FRA) u izvještaju objavljenom u srijedu potvrdila da su žene glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući pogrdne riječi, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje.

Temeljna je kritika zakonu, koji ima podršku većine političkog spektra, da se mržnja ne definira. Članak 2 navodi da "‘mržnja‘ znači mržnja prema osobi ili grupi osoba" što je nevaljana definicija koja otvara prostor sudskoj interpretaciji. Ministrica McEntee je u parlamentarnoj raspravi priznala da nije uključila definiciju ‘mržnje‘ kako bi osigurala što lakše osude. Kritičari smatraju da je to, u najmanju ruku, retrogradno zakonodavstvo.

Članak 10 izaziva dodatnu zabrinutost jer se kažnjava i osoba koja samo "posjeduje materijal koji bi mogao poticati nasilje ili mržnju protiv osobe ili grupe osoba... s ciljem da se materijal priopći javnosti ili dijelu javnosti, bilo on sam ili neka druga osoba". Dodatnu pomutnju budi navod da će se, kada je "razumno pretpostaviti da materijal nije bio namijenjen za osobnu upotrebu", "pretpostaviti" da su ga optuženi doista namjeravali širiti osim ako ne mogu dokazati suprotno. Bilo koja slika na kompjutoru ili mobitelu mogla bi se tako smatrati prekršajem, tumače kritičari. "Općenito podržavamo promjene jer su osmišljene da zakon bude učinkovitiji i zaštiti ranjive skupine", navodi Irsko vijeće za građanske slobode u izjavi poslanoj Euronewsu. "Međutim, zagovarali smo jačanje i eksplicitniju obranu slobode izražavanja u prijedlogu zakona te se zalažemo protiv uključivanja kaznenog djela koje bi kriminaliziralo posjedovanje i pripremu materijala koji bi poticao mržnju."

Udruga Free Speech Ireland na platformi X, bivši Twitter, navodi da bi, ako policija posumnja da vaša šira obitelj može imati dokaze o ilegalnom memeu, i njihovi bi domovi mogli biti pretreseni!

Senatorica Sharon Keogan, neovisna, još je u rujnu rekla što misli o prijedlogu zakona.

"Članak 9 utvrđuje da netko može biti stavljen u zatvor zbog poticanja na nasilje, a da zapravo nije poticao nikakvo nasilje. Tako je to u svijetu klauna. Zakon je tu da štiti ljude. Ovdje imamo drakonske zakone koji mogu nekoga staviti u zatvor ako niti jedna osoba nije povrijeđena ili postala žrtvom", napisala je senatorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:39