HUMANOIDNI OBLIK

U istragu oko ‘meksičkih izvanzemaljaca‘ uključuje se neočekivani faktor: ‘Izazov je prihvaćen!‘

Navodno se javila tvrtka koja se želi pozabaviti DNK analizom navodnih tijela vanzemaljaca pronađenih u Peruu

Navodno tijelo izvanzemaljca

 Luis Barron/Eyepix Group/Avalon/Profimedia/Luis Barron/eyepix Group/avalon/profimedia

NASA-ina tvrtka ugovaratelj navodno želi proučavati ‘izvanzemaljska tijela‘ koja su predstavljena u meksičkom Kongresu tijekom kontroverzne konferencije o NLO-ima. Jaime Maussan, televizijski novinar i tzv. ufolog koji je prošlog tjedna predstavio tijela, izjavio je za Daily Mail da je neimenovani treći ugovorni izvođač radova bio u kontaktu s njim u vezi s provođenjem DNK istrage i to potencijalno u ime američke svemirske agencije.

Ova informacija pojavila se dolazi samo tjedan dana nakon što se NASA-in glavni istražitelj NLO-a David Spergel našao pod pritiskom zbog navodnih trupla izvanzemaljaca i nije zatvorio tu temu.

"Ne znamo prirodu tih uzoraka. Moja preporuka je, ako imate nešto čudno, učinite uzorke dostupnim svjetskoj znanstvenoj zajednici pa ćemo vidjeti što ima u tome", rekao je on novinarima.

Maussan je prvi put otkrio dva navodno 1000 godina stara tijela iskopana u peruanskoj špilji, tijekom rasprave o NLO-ima i prezentacije koju je održao Generalni kongres Sjedinjenih Meksičkih Država, što je izazvalo pravu buru na međunarodnoj sceni.

Iako je Maussan otkriće proglasio jednim od najvažnijih u povijesti čovječanstva, njegovo je izlaganje izazvalo negodovanje brojnih znanstvenika, antropologa pa čak i nekih predanih istraživača NLO-a.

‘Prihvatili su izazov‘

Ovog tjedna intenzitet rasprave je dodatno porastao, nakon što je ministar kulture Perua podnio kaznene prijave optužujući Maussana i njegove suradnike za pljačku tijela iz drevnih grobova.

Od prošle je godine Ministarstvo kulture Perua proglasilo približno 26.000 zaštićenih arheoloških nalazišta diljem zemlje, ali se suočilo s proračunskim ograničenjima u svojim naporima da osigura vrijedne artefakte od trgovaca antikvitetima na crnom tržištu.

image
Daniel Cardenas/Anadolu Agency Via Afp

"Osobno sam otišao u Ministarstvo kulture kako bih ih zamolio da obave istragu kako bi se uključili u ovo otkriće", rekao je Maussan britanskom mediju. "Nikad nisu", kaže on. "Pokušali smo mnogo, mnogo puta. Slali smo pisma", dodao je.

"I da vam kažem još nešto - sjećate se da je NASA rekla da ovo treba istražiti, i tako dalje?", retorički je upitao Maussan. "Izvođač iz NASA-e prihvatio je izazov", odgovorio je Maussan. "Oni su laboratorij koji se bavi iščitavanjem DNK".

Unatoč poslanim upitima i pozivima, NASA-in ured za odnose s javnošću još nije dostupan za komentar, navodi Daily Mail.

Humanoidni oblik, tri prsta, metalni umeci...

Maussan je izrazio zabrinutost da bi prerana prevelika transparentnost mogla poremetiti delikatna istraživanja koja su, kako kaže, sada u tijeku. On je odbio identificirati NASA-ine suradnike po imenu. "Ugovaratelj iz NASA-e - to je sve što vam mogu reći", rekao je. "Neću vam reći ime. Želim ovo zadržati u tajnosti dok ne provedu svoju istragu", kazao je Maussan.

Tijela su navodno izvađena iz rudnika u Cuscu u Peruu, a tvrdnje istraživača izazvale su veliko zanimanje. Zapanjuje tvrdnja da ta tijela imaju genetski sastav koji se čak 30 posto razlikuje od sastava ljudskih bića.

image

Jaime Maussan (desno)

Daniel Cardenas/Anadolu Agency Via Afp

Prikazana tijela imaju tri prsta na šakama i stopalima te humanoidni oblik, ali i karakteristične značajke, poput uvučenog vrata i izduženih lubanja, za što je rečeno da imaju "karakteristike" koje više podsjećaju na ptice. Osim toga, ustanovljeno je da imaju jake, ali lagane kosti te da im nedostaju zubi.

Stručnjaci su također navodno utvrdili da je jedno od tih bića nosilo jajašca s embrijima unutra te da je imalo umetke od metala kadmija i osmija.

Prezentaciji nazočili brojni duužnosnici

Prezentacija u meksičkom Kongresu izazvala je veliku pozornost, a nazočili su razni meksički i američki dužnosnici. Massauan je tvrdio da su ostatke radiokarbonski proučili znanstvenici s Nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksika (UNAM), što je onda i pokazalo da su stari više od 1000 godina.

Nakon što je Maussan otkrio "neljudska" tijela, skupina liječnika testirala je njihove uzorke u sklopu istrage o njihovoj autentičnosti. Britanski The Sun prenio je kako su rendgenski testovi i CT skeniranja "izvanzemaljaca" pokazali kako se spomenutim tijelima nije manipuliralo ni na koji način.

image
Luis Barron/Eyepix Group/Avalon/Profimedia/Luis Barron/eyepix Group/avalon/profimedia

Jose de Jesus Zalce Benitez, direktor mornaričkog instituta koji je proveo testove, rekao je da "tijela nisu bila sastavljena ili manipulirana". "Sve pripada jednom kosturu koji nije spojen s drugim dijelovima", izjavio je. "Mogu potvrditi da ova tijela nemaju nikakve veze s ljudskim bićima".

Ti rezultati potpuno se razlikuju od prijašnjih prema kojima su tijela umjetno napravljena od životinjskih ili ljudskih kostiju. Neki akademici i arheolozi čak su sugerirali da je riječ o drevnim ostacima mumificiranih ljudi.

Burna rasprava

Znanstvena zajednica na sve je reagirala uglavnom s nevjericom i podsmjehom. Za početak, ističu, da je Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku zaista izvršilo radiokarbonsku analizu ista bi bila objavljena u časopisu i recenzirana - što nije. Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku, pak, nije službeno potvrdilo niti demantiralo tvrdnje Jaimea Maussana.

Dok su brojni znanstvenici izrazili skepsu ili su uvjereni da su tijela lažna, ili pak traže objavu detaljnijih podataka i nova istraživanja, poznati američki astrofizičar Neil deGrasse Tyson nije isključio mogućnost da bi ovi uzorci mogli biti pravi.

"Ako su to stvarni izvanzemaljci, to bi bilo nevjerojatno. Ali u znanosti vam je potrebna potvrda iz neovisnih izvora. To bi Maussan trebao učiniti - podijeliti podatke s drugim laboratorijima. Kada se neovisni izvori slože oko onoga što se mjeri, onda možemo govoriti o otkriću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:01