PRVA TAKVA KAZNA

U Italiji kaznili Tunižanku sa 500 eura zbog nikaba

 AP

RIM - Talijanska policija kaznila je 26-godišnju Tunižanku sa 500 eura jer je u nikabu hodala gradom Novara na sjeveru Italije. Mlada žena bila je sa suprugom, a zaustavljena je ispred pošte.

- Koliko znam, to je prvi takav slučaj u Italiji - izjavio je Mauro Franzinelli u ime policije koja je kaznila ženu.

Grad Novara nalazi se u regiji Pijemont i jedno je od uporišta ksenofobne Sjeverne lige, stranke koja je dio vladajuće koalicije Silvija Berlusconija.

Zabranjeno 1975.

Prekrivanje lica u javnosti, bilo velom ili motorističkom kacigom, u Italiji je zabranjeno 1975. Novara je dekretom krajem siječnja zabranila burku na javnim mjestima ili u njihovoj blizini, i to na temelju mišljenja ministarstva unutarnjih poslova. Talijanski slučaj dodatno potvrđuje da je odjeća muslimanki rastući problem u Europi. Bez lica, bez tijela, bez mišljenja, kažu protivnici velova. No, što je sa slobodom da budu pokrivene i prisilom pomoću koje ih se oslobađa, pitaju se oni skeptični. Takvih je najviše u Nizozemskoj i Danskoj. Ipak, burka i nikab u Europi polako i sigurno dolaze na udar.

Oslobađanje ili prisila?

Belgija je nedavno postala prva zemlja koja je odlučila zabraniti burku na javnim mjestima. Zakon je prošao u Donjem domu parlamenta bez ijednoga glasa protiv i sa samo dva suzdržana. Francuska će vjerojatno slijediti belgijski primjer: vlada premijera Nicolasa Sarkozyja priprema zakon kojim bi se strane siluete uklonile s ulica, nakon što su zabranjene u javnim institucijama. Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Silvana Koch-Mehrin pozvala je na zabranu burke u Njemačkoj i cijelom EU jer je ‘izravan napad na ženska prava i slobode’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:59