DIRLJIVE SCENE

U Italiji osmislili ‘sobe za grljenje‘, pogledajte kako to sve skupa izgleda

Nakon višemjesečne izolacije štićenici domova su postali depresivni jer im videopozivi sa svojim najmilijima nisu bili dovoljni.
 Tiziana Fabi/AFP

Talijanska vlada u subotu je postrožila restriktivne mjere u pet od 20 regija u nastojanju da obuzda ubrzano širenje zaraze koronavirusom, posebice jako zaraznih novih varijanti.

Prvi put od kraja siječnja, dvije regije - Basilicata i Molise, svrstane su u crvene zone - barovi i restorani su zatvoreni, a kretanje ljudi je strogo ograničeno te je zatvoreno sve osim nužnih trgovina.

image
Tiziana Fabi/AFP
image
Tiziana Fabi/AFP
image
Tiziana Fabi/AFP

Ustanove za brigu o starijim i nemoćnim osobama zatvorene su već mjesecima za posjetitelje, a osjećaj izoliranosti svakim je danom sve jači. Štićenici domova su postali depresivni jer im videopozivi sa svojim najmilijima nisu bili dovoljni.

Stoga su u nekim domovima napravljene 'sobe za grljenje' - u prostorijama su smješteni dovoljno razmaknuti stolovi s pregradom od pleksiglasa i izrezanim rupama kroz koje se članovi obitelji mogu dodirnuti, ali samo sa zaštitnim rukavicama.

I domovi u Barceloni i na Floridi imaju slične pregrade, ne od pleksiglasa, već od plastične folije, koje starijima omogućuju kontakt s posjetiteljima.

image
Tiziana Fabi/AFP
image
Tiziana Fabi/AFP
image
Tiziana Fabi/AFP

- Činjenica da možeš voljenu osobu primiti za ruku znači mi puno. Drugo je vidjeti nekoga, a drugo je dodirnuti - kazao je jedan korisnik doma 'Villa del Sole' udaljenom 90 minuta vožnje od Rima.

I u domu 'Villa Sacra Famiglia' u Rimu nalazi se prostorija u kojoj se posjetitelji izmjenjuju gotovo svakih 10 minuta, a dok se dodiruju kroz pleksiglas padaju suze i ori se smijeh.

image
Tiziana Fabi

Mjere će na snazi u Istaliji gotovo sigurno ostati i poslije Uskrsa 4. travnja, stoga su ove sobe jedini spas za mentalno zdravlje svih onih koje je pandemija zatočila u staračkim domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:55