PIŠE INOSLAV BEŠKER

U Italiji počeo treći val, zemlja opet kliznula u lockdown: U crvenoj zoni su ove oblasti

To znači da najmanje do 6 travnja stanovnici deset i pô od dvadeset talijanskih oblasti neće smjeti izlaziti iz svojih kuća, osim za prijeku nuždu, zdravlje, odnosno rad
Bolnica u Bergamu
 Miguel Medina/AFP

Italija je opet kliznula u lockdown, zasad polovičan. Lockdown odnedavna nastupa automatski s više od 250 slučajeva na 100.000 stanovnika, a to je pogodilo tri četvrtine stanovnika. Za uskršnji vikend 3-5 travnja sva će Italija bez iznimke biti zaključana kao crvena zona, ali će iznimno biti dopušteno da se najviše do dvije osobe otpute u posjet unutar iste oblasti.

Ponovni geometrijski porast oboljelih i mrtvih od covida-19 označava da je na Apeninskom poluotoku počeo treći val pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

U utorak je umrlo još 380, popevši ukupan broj pomrlih na 101.564 – više od talijanskih žrtava u ratovima 1936-1945. Trenutno je bolesno od covida-19 više od pola milijuna stanovnika, a ozdravilo ih je više od dva i pô milijuna.

Od ponoći s nedjelje na ponedjeljak u crvenoj zoni je deset i pô od dvadeset talijanskih oblasti ostale su u narančastoj, osim Sardinije, jedine u bijelome i donekle izolirane od ostatka Italije.

To znači da najmanje do 6 travnja – u Furlaniji i Primorskoj, Tridentskoj, Venetu, Lombardiji, Pijemontu, Emiliji i Romagni, Markama, Laciju, Moliseu, Kampaniji, te Apuliji – stanovnici tih talijanskih oblasti neće smjeti izlaziti iz svojih kuća, osim za prijeku nuždu, zdravlje, odnosno rad.

Zatvaraju se škole i trgovine, osim najpotrebnijih, Kafići i restorani će raditi samo za dostavu u kuće, te za odnošenje jela i pića (kafići do 18, a restorani 22 sata).

Ponovo su zatvoreni frizerske i kozmetičarske radnje, teretane i bazeni, muzeji (pa je svoje zatvorio i susjedni Vatikan), kina i kazališta. Dopušten je individualni sport, te šetanje uz vlastitu nastambu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:13