POLITIČKI BJEGUNAC

U ITALIJI PREBJEGAO NAJVIŠI DIPLOMAT SJEVERNE KOREJE Privremeno je obnašao dužnost veleposlanika, a sada se krije na tajnom mjestu

 REUTERS

Sjevernokorejski diplomat Jo Song Gil koji je u Italiji privremeno obnašao dužnost veleposlanika, prebjegao je i krije se na tajnom mjestu, objavili su u četvrtak čelnici južnokorejske obavještajne službe.

Krajem studenoga trebala je isteći misija privremenog veleposlanika, a on je početkom tog mjeseca prebjegao zajedno sa svojom suprugom, rekao je novinarima predstavnik Južne Koreje.

Jo je azil zatražio početkom prosinca, kazao je diplomatski izvor, a prenosi južnokorejski dnevnik JoongAng Ilbo.

Slučaj je vrlo osjetljiv za talijanske vlasti "koje ga štite na sigurnom mjestu".

Italija je jedna od važnih misija u diplomatskoj mreži Sjeverne Koreje jer je zadužena za odnose između Pjongjanga i organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), kojoj je sjedište u Rimu. Sjeverna Koreja redovito je izložena ozbiljnim nestašicama hrane.

Smatra se da je Jo Song Gil sin ili zet nekog od najviših dužnosnika režima, piše JoongAng Ilbo pozivajući se na neimenovanog stručnjaka.

Većina sjevernokorejskih diplomata pri odlasku u inozemstvo mora u domovini ostaviti nekog člana obitelji, najčešće djecu, čime režim obeshrabruje pokušaj bijega.

Međutim, Jo je u Rim u svibnju 2015. stigao sa suprugom i djecom, što daje naslutiti da dolazi iz povlaštene obitelji, piše južnokorejski dnevni list.

Dodaje da nisu poznati razlozi iz kojih je odlučio prebjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:58