ITALEXIT

U Italiji se pojavio političar koji želi izvući zemlju iz ‘ralja‘ EU: ‘To je njemački projekt‘

Gianluigi Paragone je u četvrtak 23. lipnja osnovao stranku naziva ‘‘No Europa Per l‘Italia‘‘ tj. ‘‘Nema Europe za Italiju‘
Gianluigi Paragone, senator i pokretač stranke Nema Europe za Italiju
 Andrea Ronchini, Ronchini

Širenje euroskeptičnih osjećaja u Uniji sve je očitije. Za nešto više od pet mjeseci predviđa se da će Britanija okončati svoju agoniju Brexitom bez sporazuma te tako otkačiti sve veze s blokom i krenuti samostalnom putanjom. Odgovor na pandemiju koronavirusa tijekom koje smo vidjela nekoordinirane postupke zemalja, te sve češće nesuglasice država po nekim pitanjima, posebice onim financijskim, dovode u pitanje održivost bloka pred vratima ekonomske recesije. A to je ujedno plodno tlo i za rođenje novih euroskeptičnih stranaka.

Tako je jedan talijanski populistički senator pronašao inspiraciju u Brexitu i odlučio krenuti svojom putanjom. Gianluigi Paragone je u četvrtak 23. lipnja osnovao stranku naziva ''No Europa Per l'Italia'' tj. ''Nema Europe za Italiju'' s logotipom koja uključuje riječ ''Italexit''.

- Kažem ''ne'' ovoj Europi i započinjem iznova s Italijom jer želim polaziti od suvereniteta države koja ima sve karte potrebne za igranje na svim tržištima – rekao je Paragone novinarima.

Paragone sada zastupa produbljene ideje euroskepticizma u kombinaciji sa sijanjem ideje da je Europska unija ''njemački projekt''.

Ovaj talijanski Nigel Farage (tj. britanski lider Stranke Brexit i jedan od pokretača kampanje za izlazak iz EU) zapravo dijeli sudbinu s mnogim talijanskim poznatim populističkim licima poput Giorgije Meloni, bivše novinarke i prijateljice Stevea Bannona koja vodi neofašističku stranku Braća Italije, ili Beppe Grilla bivšeg komičara koji je jedan od suosnivača Pokreta pet zvjezdica (M5S).

48-godišnji Paragone je svoju karijeru započeo kao novinar. Vodio je nekoliko talk showova na talijanskim televizijama Rai i La7. Političku karijeru je započeo kao dio M5S-a 2018. godine, čiji je član bio do siječnja 2020. doživljavajući slabljenje popularnosti ove euroskeptične stranke. Tada je izbačen iz stranke zbog sukoba s njenim članovima oko prijedloga proračuna i suradnje stranke sa starim neprijateljem, centralno lijevom Demokratskom strankom (PD), nakon što je propala prethodna koalicija s desničarskom Ligom Mattea Salvinija. Anti-establišmentska stranka, ili ''nikakva stranka'' kako ju je nazvao tada Paragone doživjela je u siječnju krizu liderstva nakon ostavke čelnika Luigi Di Maia, što je dodatno snizilo rejting stranke.

Bilo je potrebna samo dodatna talijanska kriza, ona izazvana pandemijom, kako bi se dodatno stvorila averzija građana prema bloku EU. Mediji su još od početka same krize izvještavali o tome kako je Bruxelles zaboravio na Italiju, koja se prva suočila sa svim posljedicama koronavirusa. Mnogi Talijani bili su bijesni zbog nedovoljno brzog odgovora država članica kada su pitali za pomoć.

Paragone sada želi iskoristiti euroskeptični pomak i svoje ideje temelji na argumentima ekonomije i suvereniteta. A percepciju manja solidarnosti tijekom najgore krize u povijesti zemlje bit će teško izbrisati u očima birača u budućnosti.

Ono što Paragoneu neće ići u korist je novi Višegodišnji proračun i Fond za oporavaka u iznosu od 750 milijardi eura koji su samo prije nekoliko dana izglasali čelnici EU. Italija je postala najveći korisnika fonda. Ideja ekonomske samostalnosti tada pada u vodu. Ali Paragone je čvrsto odbacio mogućnost da će fond zaista utjecati na ekonomiju Italije.

- Blok je osiromašio obitelji, radnike, male i srednje poduzetnike i zaposlene tako što ih je namamio u spiralu duga – rekao je dodavši da bi samo odustajanje od EU-a i jedinstvene valute pokrenulo gospodarski oporavak, osobito nakon virusa.

Budući da će odustajanje od jedinstvene valute biti pretežak prvi korak, njegov cilj bit će stvoriti bazu za izlazak Italije iz Europske unije. No, bit će suočen s teškim izazovima da to postigne. Istraživanje Instituta Piepoli od 6.srpnja bi njegovoj stranci dalo 5 posto glasova. U istom istraživanju dominira antimigrantska Liga s 27 posto glasova. S druge strane, Talijani i dalje pretežno vole euro i EU. Anketa Europedia Research iz lipnja pokazala je da 58,2 posto građana podržava jedinstvenu valutu, a njih 33,8 posto je protiv nje. Anketa SWG-a pokazala je da 39 posto Talijana vjeruje u EU, u usporedbi s 27 posto u travnju.

No, činjenica je, da euroskepticizam ubrzano raste na Apeninskom poluotoku posljednja dva desetljeća. Desničarske antimigrantske struje dodatno ga izazivaju. A protivnici Bruxellesa b sadai zbog recesije izazvane pandemijom mogli 'paliti ulje na vatri'. Uostalom sam Paragone navodi da mu je Farage veliki uzor. A ako je Farage uspio provesti ''politički projekt i osvojiti zlatnu medalju'', onda poručuje da će se i on ''natjecati i pratiti nekoga tko je osvojio zlato''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:29