ESKALACIJA NASILJA

U izraelskim zračnim napadima 25 mrtvih Palestinaca, poginuo i vođa Islamskog džihada

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u televizijskom obraćanju da su još u jeku kampanje protiv militanata
 Said Khatib/Afp

Treći uzastopni dan razmjene vatre između Palestine i Izraela rezultirao je s 25 mrtvih Palestinaca, uključujući vođu militantne organizacije Palestinski islamski džihad (PIJ).

Nasilje je eskaliralo u utorak, kad su izraelske zračne snage ubile trojicu visokorangiranih članova Islamskog džihada, ali i brojne nevine žrtve, uključujući žene i djecu. Napadi u gusto naseljenim stambenim područjima pripremili su pozornicu za novu rundu teških borbi.

Islamski džihad je potvrdio da je izgubio četvoricu vojnih zapovjednika u napadima posljednjih dana, a posljednji je bio Ali Ghali, zapovjednik jedinice za lansiranje raketa. Druga militantna grupa, Narodna fronta za oslobođenje Palestine, rekla je da su četiri njezina borca ubijena. Od utorka je iz Gaze ispaljeno više od 500 raketa prema Izraelu. Izraelska vojska rekla je da je većinu presreo izraelski proturaketni obrambeni sustav.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u televizijskom obraćanju da su još u jeku kampanje protiv militanata.

"Kažemo teroristima i onima koji ih šalju: vidimo vas posvuda, ne možete se sakriti, a mi biramo mjesto i vrijeme da vas udarimo", poručio je Netanyahu.

Egipat posreduje u okončanju prekograničnih borbi u Gazi, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan naglasio je potrebu za smirivanjem napetosti.

Ovotjedni sukobi u Gazi smatraju se najtežima od trodnevne eskalacije borbi u kolovozu prošle godine, u kojima je poginulo 49 Palestinaca. Sukob je eskalirao otkako se Netanyahu vratio na vlast krajem prošle godine, predvodeći koaliciju s ekstremno desničarskim i ultraortodoksnim strankama. Izrael se također suočava s najvećom unutarnjom političkom krizom u proteklih nekoliko desetljeća. Diljem zemlje održavaju se masovni prosvjedi protiv pravosudne reforme izraelskog premijera.

Udari na Palestinu će privremeno ujediniti izraelske političke vođe na ljevici i desnici. I oporbeni čelnik Yair Lapid i član krajnje desne koalicije Otzma Yehudit podupiru napade. Ali, nacionalna ujedinjenost vjerojatno će kratko trajati.

"Udari će vjerojatno malo pogurati u stranu raspravu o reformi pravosuđa koja je razdvojila izraelsko društvo. Ali povijest ovih borbi, posebno kada ne uključuju izravno Hamas, sugeriraju da će sukob s PIJ-om vjerojatno trajati u rasponu od sedam do četrnaest dana, a ne nekoliko tjedana ili više od mjesec dana. A kada operacije budu dovršene, fokus će se ponovno vratiti na krizu domaćeg pravosuđa", smatra Jonathan Panikoff, direktor bliskoistočne sigurnosne inicijative Scowcroft u Atlantic Councilu i bivši američki obavještajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40