TRAGIČAN SLUČAJ

U Izraelu zabilježen vrlo rijedak slučaj smrti fetusa od koronavirusa: ‘Zarazio se preko posteljice‘

Trudnica je primljena u bolnicu sa simptomima covida-19 u 25. tjednu trudnoće. Liječnicima je rekla da ne osjeća pokrete bebe
Ilustracija
 Craig Yates (a)/Alamy/Alamy/Profimedia

Izraelski mediji izvijestili su o rijetkom slučaju smrti fetusa od koronavirusa, čija je majka, 29-godišnja trudnica primljena u bolnicu sa simptomima covida-19 u 25. tjednu trudnoće. Liječnicima je rekla da ne osjeća pokrete fetusa u utrobi.

Mrtvorođeni fetus u Izraelu vrlo vjerojatno je preminuo od koronavirusa, smatraju izraelski liječnici.

- Fetus se zarazio preko posteljice i s vrlo visokim stupnjem sigurnosti možemo reći da je umro od koronavirusa, izjavio je dr. Tal Brosh, voditelj odjela za zarazne bolesti u bolnici Assuta za portal Ynet.

- Ovo je vrlo rijedak slučaj jer se beba obično zarazi koronavirusom po rođenju, kao rezultat kontakta sa zaraženom majkom. Činjenica da smo uspjeli saznati da je bio pozitivan već u maternici ukazuje na veliku vjerojatnost da je smrt nastupila zbog koronavirusa, rekao je dr. Tobin.

To je prvi poznati slučaj smrti fetusa od koronavirusa u Izraelu, dok su slični slučajevi zabilježeni u Brazilu.

Dr. Brosh smatra da je smrt vrlo vjerojatno mogla biti izbjegnuta da je majka primila cjepivo protiv covida. Trudnice u Izraelu smiju primiti cjepivo, jer se smatra da nema dokaza da ne predstavlja opasnost za zdravlje.

- Da je majka cijepljena u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće, smrt je mogla biti izbjegnuta, rekao je liječnik.

Gotovo četiri milijuna Izraelaca primilo je prvu od dvije doze cjepiva protiv koronavirusa. Gotovo trećina populacije od ukupno devet milijuna Izraelaca je cijepljeno s dvije doze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:16