POVIJESNI PREOKRET

U J. Americi upravo se priprema eksperiment koji bi mogao zauvijek transformirati narko tržište

Ljevičari na vlasti u Kolumbiji, Boliviji i Peruu žele nadzirati tržište kokaina te tako izbiti profite krijumčarima

Radnici na plantaži kokaina u Kolumbiji blokiraju pristup vojnicima

 Schneyder Mendoza/Afp/Profimedia/Schneyder Mendoza/Afp/Profimedia

Nova kolumbijska vlada priprema krupne promjene koje na dugi rok mogu transformirati globalno narko tržište. Prema pisanju Washington Posta nova lijeva vlast pokušat će na drugačiji način zauzdati kartele koji organiziraju proizvodnju droge na teritoriju te latinoameričke države. Kolumbija je bila sjedište najvećeg ureda američkog Drug Enforcement Administrationa van teritorija Sjedinjenih Država te je desetljećima kolumbijska vlast glavni partner SAD-a u neprekidnom ratu protiv ilegalne trgovine narkoticima. Cijena plaćena u tom sukobu akumulirana kroz godine ogromna je, a kolumbijska administracija sada planira prekinuti stanje nalik ratu tako što će – dekriminalizirati kokain. To je inovativni eksperiment na globalnoj razini za koji je nejasno kako će završiti. Cilj novoj lijevoj vladi Kolumbije nije pustiti kriminalce neka rade što hoće nego postaviti državu na poziciju regulatora kokainskog tržišta. Zbog toga je kolumbijska vlada požurila dogovoriti suradnju s drugim lijevim latinoameričkim vladama te državu pretvaraju u laboratorij koji će izvesti pokus s dekriminalizacijom kokaina.

„Vrijeme je za novu međunarodnu konvenciju koja će prihvatiti da rat protiv droga nije uspio“, rekao je u svojem nastupnom govoru kolumbijski predsjednik Gustavo Petro. Nova politika kolumbijski vlasti povijesni je preokret. Pitanje je što će taj preokret značiti u odnosima sa Sjedinjenim Državama koje su izdašno financirale savezništvo u obračunu s narkokartelima.

image

Gustavo Petro

Daniel Munoz/Afp

Američki dužnosnici poručuju kako Sjedinjene Države i administracija Joea Bidena ne podržavaju ideje dekriminalizacije kokaina. Nacionalni savjetnik za sigurnost Bijele kuće Jonathan Finer već se sastao s kolumbijskim predsjednikom Petrom prije njegove inauguracije te mu je prenio kako su Sjedinjene Države zabrinute zbog planiranog eksperimenta. Amerikancima je dekriminalizacija kokaina neprihvatljiva jer procjenjuju kako je ta droga kriva za 25.000 slučajeva predoziranja samo u 2021. godini. Uz to, Amerikanci se pribojavaju kako bi zbog dekriminalizacije mogla propasti ili oslabiti uhodana koordinacija s kolumbijskim službama na istragama vezanim uz krijumčarenje narkotika.

Legalizacija kokaina značila bi priznanje da su milijarde dolara uložene u rat protiv narkokartela bili uzalud potrošeni. Desetljećima su Amerikanci financirali akcije na zahtjevnim terenima ruralne Kolumbije koje su imale razmjere ozbiljnih vojnih operacija, a ne policijskih intervencija. Narkotike je javnim neprijateljem broj jedan proglasio još američki predsjednik Richard Nixon, ali je nakon toga ilegalna trgovina drogama u Kolumbiji eksplodirala do rekordnih razina, dok se uzgoj biljne osnove i proizvodnja utrostručili samo u zadnjih 10 godina.

Prema mišljenju prvog čovjeka Kolumbije za rat protiv droga, Felipea Tacsona, dekriminalizacija kokaina je akcija koja dobiva na snazi jer više latinoameričkih vlada počinje razmišljati na sličan način o problemima narkokartela. Trenutačno ju u Kolumbiji, Peruu i Boliviju vode ljevičari.

Inače, vlast predsjednika Petroa priprema legislativna rješenja ne samo za dekriminalizaciju kokaina nego i marihuane. Pri tome ne namjeravaju nastaviti akcije iskorjenjivanja uzgoja kokaina zaprašivanjem ili ručnim uništavanjem, što pogađa siromašne uzgajivače. Na neki način, moglo bi se reći, kolumbijska vlast uzet će posao organizacije trgovine kokainom u svoje ruke, što znači da bi narkokarteli izgubili smisao postojanja.

„Šverceri droge znaju da njihovi biznisi ovise o tome da su zabranjeni… Ako ih regulirate kao javno tržište njihovi će visoki profiti nestati, kao i krijumčarenje droge“, poručuje Tascon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:10