UOČENE ‘STRANE TVARI‘

U Japanu otkrili još jednu kontaminaciju Modernina cjepiva, istražuju smrti dvojice mlađih muškaraca nakon 2. doze

Ministarstvo napominje da istražuje uzrok smrti i da nije sigurno postoji li uzročno-posljedična povezanost s cjepivom
Cijepljenje u Japanu, arhivska fotografija
 Stanislav Kogiku/POOL/AFP

Japanska prefektura Okinawa obustavila je u nedjelju upotrebu cjepiva Moderne protiv covida-19 nakon što je uočena još jedna kontaminacija, priopćila je lokalna vlada.

Dan ranije je japansko ministarstvo zdravstvo objavilo kako se istražuje smrt dvojice muškaraca nakon primitka kontaminiranog Moderninog cjepiva, iako je uzrok smrti nepoznat.

Prefektura Okinawa objavila je u nedjelju da je program cijepljenja djelomično odgođen.

"Obustavljamo upotrebu Moderninih cjepiva protiv covida-19 jer su strane tvari uočene u nekima od njih", navodi se u priopćenju.

Proizvodne linije u kojima je na Okinawi zabilježena kontaminacija u subotu, drugačije su nego kod 1,63 milijuna doza koje su suspendirane nakon dva smrtna slučaja, navode lokalni mediji.

Ministarstvo zdravstva navodi da su 30-godišnjak i 38-godišnjak umrli početkom kolovoza nakon što su primili drugu dozu Moderne.

Njihove su doze izvučene iz jedne od triju serija koje je suspendirala vlada u četvrtak, nakon što je ustanovljena kontaminacija nekoliko bočica.

Ministarstvo napominje da istražuje uzrok smrti i da nije sigurno postoji li uzročno-posljedična povezanost s cjepivom.

"Trenutno nemamo dokaze da je te smrtne slučajeve izravno prouzročilo Modernino cjepivo. Važno je provesti formalnu istragu kako bismo odredili postoji li veza", poručili su u subotu zajedničkim priopćenjem Moderna i njezin japanski distributer Takeda.

Nepoznata je i narav čestica pronađenih u bočicama koje je partnerska tvrtka izradila za Modernu u Europi.

"Bočice su poslane u mjerodavni laboratorij na analizu, a inicijalna saznanja bit će dostupna početkom idućeg tjedna", ističu Moderna i Takeda.

Španjolska farmaceutska tvrtka ROVI koja je izradila bočicu poručila je u četvrtak priopćenjem da istražuje uzrok kontaminacije te serije, koja je distribuirana samo u Japanu.

ROVI navodi da je problem možda nastao na jednoj od njihovih proizvodnih linija.

Oko 44 posto Japanaca u potpunosti je cijepljeno, a zemlja se bori s rekordnim porastom broja zaraženih uslijed širenja zaraznije delta varijante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:28