PRIJAVLJEN SLUČAJ

U Japanu umrla žena nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv covida-19, uzrok smrti nejasan

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije
 Charly Triballeau/AFP

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv covida-19, a još nije utvrđen uzrok njezine smrti.

Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila cjepivo, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva, dodajući da je moguće da ta dva događaja nisu povezana.

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije, u ponedjeljak, rečeno je. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon cijepljenja u Japanu.

"Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina, ovaj put, na osnovi primjera iz inozemstva, čini se da nema poveznice između krvarenja u mozgu i cjepiva protiv koronavirusa", navodi ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, liječnika koji savjetuje vladu.

"Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne skupine procijenile situaciju", navodi se.

Pfizerovi dužnosnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u studenome rekao da je njegovo cjepivo djelotvorno u svim dobnim i etničkim skupinama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta.

Zdravstvene vlasti u svijetu pohvalile su brz razvoj sigurnog i djelotvornog cjepiva protiv covida-19, ali su upozorile ljude s kroničnim zdravstvenim teškoćama da se prvo savjetuju s liječnikom.

Japan je kao posljednja članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo program cijepljenja, 17. veljače.

Dosad je primio tri pošiljke cjepiva Pfizera i BioNTecha.

Japan je službeno odobrio Pfizerovo cjepivo prošli mjesec, što je prvo takvo odobrenje u zemlji dok pojačava napore na suzbijanju zaraze uoči ljetnih Olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 21:26