ODGOJ DJECE

U javnost procurila snimka dječjeg kampa u Kini, svi su zgroženi: ‘Stvara se fašistička zemlja!‘

Videozapis prikazuje kinesku djecu kako bacaju lažne granate, pucaju iz mini protutenkovskog bacača...

Djeca u vojnim kampovima

 Twitter

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio videozapis koji prikazuje kinesku djecu kako bacaju lažne granate, pucaju iz mini protutenkovskog bacača i uče koristiti minobacač.

Snimka je počela privlačiti više pozornosti nakon što ga je kineska aktivistkinja Jennifer Zeng, koja živi u SAD-u, objavila na Twitteru 21. svibnja. Video započinje upečatljivim isječkom dječice koja lažnim bajunetima (bodež) probada slamnate lutke.

Djeca nose jarko crvene šešire sa žutim natpisima, u stilu tipičnom za Komunističku partiju Kine, a lutke su odjevene u japanske uniforme iz Drugog svjetskog rata, što svjedoči o povijesnom animozitetu Kine prema Japanu zbog invazije koja se dogodila krajem 30-tih i u prvoj polovici 40-tih godina prošloga stoljeća, prenosi Business Insider.

Snimka također prikazuje djecu kako se voze u dječjem vozilu oslikanom poput vojnog transportera i ciljaju lažnim puškama prema lažnom poligonu.

- Kina je gotovo uništena. Prvi će nastradati narod Hunana, začuje se glas muškarca uz pratnju dramatične glazbe. Riječ je o soundtracku iz popularne kineske TV serije iz 2009. godine ‘Moj poglavica i moja pukovnija‘ o Drugom kinesko-japanskom ratu.

- Dan kada su japanski gusari iskorijenjeni je dan kada se moj sin vraća kući! Zajašite svoje konje i ubijte neprijatelja!, čuje se glas drugog muškarca. Riječ je o citatu iz jedne druge serije, također o ratu.

Zasad nije jasno tko je editirao audio zvuk na snimkama, ali videozapisi svakako imaju neprijateljski ton, pogotovo u kontekstu narativa kineskog vođe Xi Jinpinga koji naciju priprema za rat i pogoršanju odnosa Kine i SAD-a.

Snimka je vjerojatno nastala u dječjem ljetnom kampu ‘Crveno sunce‘ u Shaoyangu u Hunanu.

Profil kampa na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, prikazuje objekt gotovo identičan onome na snimci. Kako se vidi iz objava, djeca u Crvenom suncu također bajunetima probadaju slamnate lutke, bacaju lažne granate i voze se u sličnim vozilima.

Kamp Crveno sunce, kao i mnogi drugi vojni kampovi ili tematski parkovi koji se obično nalaze u Kini, nudi team building i fizičke aktivnosti za djecu između 6 i 16 godina.

Puno toga izgleda kao ostvarenje dječjeg sna o vojsci, ali opisu kampova se također obećava da će djeca naučiti navike poput slaganja odjeće i vještine poput prepoznavanja dijelova oružja ili sastavljanja minobacačkih granata. Neka su djeca čak poslana u šumu da se pretvaraju da traže mine. Promotivni video iz 2023. prikazuje djecu u borbenoj odjeći kako marširaju i igraju laser tag.

Majke također dobiju priliku pucati lažnim protutenkovskim bacačima, a na jednoj snimci se vidi hrpa umirovljenika koji se igraju s igračkama u kampu.

Na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twittera, snimka videozapisa u kojemu je naglašeno protujapansko raspoloženje izazvala je različite reakcije.

- Dječji svijet trebao bi biti pun ljubavi i dobrote, ne znam je li namjera organizatora da natjeraju djecu da zamrze drugu naciju, napisao je jedan korisnik.

Istaknuti vojni bloger Zhou Bin pozdravlja ideju kampa jer dopušta djeci da se bore protiv japanskih vojnika.

- Moramo biti svjesni da su naši preci platili životima kako bi mi mogli danas živjeti sretnim životom, napisao je.

- Kina je fašistička, glasi jedan komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:13