PREVARENA ‘Z ARMIJA‘

U javnost procurile audiosnimke ruskih vojnika: ‘Svi bacaju stvari i idu doma. Gdje je naš novac?

Na snimkama koje je objavila ukrajinska strana čuje se ženski glas koji muškarcu govori da odglumi šepanje kako bi ga poslali kući
 Alexander Nemenov/AFP

Ruski vojnici navodno su nezadovoljni jer im Moskva nije isplatila obećane bonuse za ratovanje u Ukrajini. Ukrajinska vojska objavila je u srijedu sadržaj nekoliko presretenih telefonskih razgovora između ruskih vojnika i njihovih obitelji.

Na audiosnimkama koje je objavio Anton Geraščenko,ukrajinski savjetnik ministra unutarnjih poslova, muškarac za kojeg se tvrdi da je ruski vojnik razgovara sa ženom koja mu savjetuje da glumi šepanje kako bi ga vratili doma. Muškarac, pak, tvrdi da su im obećavali ogromne isplate, ali nisu ispunili nijedno "prokleto obećanje". "Svi su bijesni. Cijeli bataljuni se bune. Zapovjednici nam daju svoju riječ", govori muškarac sa snimke, prenio je Daily Beast.

Drugi snimljeni razgovor, navodi dalje Geraščenko, je između ruskog vojnika i majke. "Ovo je takva svinjarija", žali se muški glas. "Kažem ti, iz moje brigade je jedno 600 ljudi otišlo. Svi idu doma, bacaju stvari i odlaze", tvrdi. "Kružile su glasine da će nas platiti oko 200.000, ali prošlo je toliko vremena, a nema ničega na mojoj kartici." Kad ga majka pita hoće li mu poslati bocu pića, vojnik joj govori da se ne trudi jer sve uzimaju nadređeni. Jednom njegovom suborcu je obitelj poslala novac u paketu, do njega nije stiglo ništa.

Ukrajinska služba sigurnosti objavila je snimku razgovora za koju tvrde da je na njoj vojnik koji čeka slanje u Ukrajinu. Muškarac opisuje potpunu svinjariju u Brjansku i tvrdi da nitko ne pristaje ići u Ukrajinu, a zapovjedništvo o tome sastavlja izvješća. "Mom vlastitom zapovjedniku se živo fućka za nas", tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24