NOVI ZELAND

U jednom danu mu ubrizgali 10 doza cjepiva pa ga optužili da je sebičan. Imunolozi objasnili što bi mu se moglo dogoditi

Lokalni mediji pišu da se smatra da je muškarac plaćen da se cijepi umjesto drugih ljudi

Ilustrativna fotografija

 Pedro PARDO/AFP

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu nakon što se muškarac navodno cijepio protiv covida-19 do 10 puta u jednom danu, javljaju lokalni mediji.

Smatra se da je muškarac plaćen da se cijepi umjesto drugih ljudi, objavio je u subotu portal "Stuff".

Novozelandsko ministarstvo zdravstva tu situaciju je ozbiljno shvatilo, rekla je za Stuff voditeljica programa cjepiva i imunizacije protiv covida-19 Astrid Koornneef.

- Vrlo smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo s nadležnim agencijama - rekla je Koornneef.

- Netočan status cijepljenja ne ugrožava samo vas, nego u budućnosti i vaše prijatelje, rodbinu i zajednicu, kao i zdravstvene ekipe koji vas sada liječe - dodala je.

Ministarstvo nije htjelo reći gdje se incident dogodio, ali je pozvalo sve osobe koje znaju nekoga tko je primio prekomjerni broj doza cjepiva da tu osobu hitno upute liječniku.

Imunologinja i profesorica na Sveučilištu Auckland Helen Petousis-Harris rekla je da nema puno podataka o tome što bi se nekome moglo dogoditi nakon primanja 10 doza cjepiva u jednom danu jer se takvo što jednostavno nije istraživalo.

- To je jako glupa stvar - rekla je Petousis-Harris za Stuff. Imunologinja je rekla da će muškarcu vjerojatno biti dobro jer će cjepivo iz njegova tijela izaći u roku od nekoliko dana. Dodala je, međutim, da se osoba dan nakon primanja 10 doza cjepiva vjerojatno nije osjećala dobro jer pretjerana imunizacija izaziva nuspojave.

- Vjerojatnije je da se osjećala znatno lošije od nekoga tko je primio jednu dozu - dodala je Petousis-Harris.

Imunologinja je rekla da je muškarac zasigurno stekao imunitet na covid-19, ali da nije mnogo profitirao od prekomjernog broja doza jer je opremljenost njegovog tijela da imunološki odgovori na infekciju u jednom trenutku dosegla svoj vrhunac. Dodala je da se o tome vodilo računa kada se određivalo koliko će se doza cjepiva nekome dati.

Petousis-Harris kaže da nije moguće reći kada će muškarac morati primiti "drugu" dozu, ali je rekla da je skoro neće morati primiti.

Imunologinja je rekla da je potez muškarca bio "nevjerojatno sebičan", a kritizirala je i one koji su toliko privilegirani da mogu drugoj osobi platiti da se cijepi umjesto njih.

Ravnatelj Instituta za medicinska istraživanja Malaghan i profesor imunologije Graham Le Gros rekao je da je muškarčev postupak nesmotren i opasan, kako za njega, tako i za one koji se nisu cijepili.

Le Gros je rekao da nije vjerojatno da je muškarac preminuo od tih 10 doza jer se njegov imunološki sustav "snašao" i procijenio da mu je u jednom trenutku "dosta" cjepiva. Dodao je, međutim, da ga je nakon 10 doza vjerojatno jako boljela ruka.

Le Gros je ustvrdio da je prilikom cijepljenja bolje dati više doza u određenim intervalima, a ne sve doze odjednom.

Na Novom Zelandu ljudi ne moraju pokazati identifikacijski dokument kada primaju cjepivo.

Mnoge tvrtke i objekti u zemlji koriste domaću potvrdu o cijepljenju koja dopušta pristup mjestima samo potpuno cijepljenim osobama.

Oko 89 posto stanovnika Novog Zelanda u potpunosti je cijepljeno. S populacijom od 5 milijuna, zemlja je prijavila oko 12.500 slučajeva covida-19 i 46 smrtnih ishoda od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:19