MUKOTRPNA ISTRAGA

U jednom danu pala dva ponosa Rusije: Zaplijenjen Dilbar, najveća superjahta na svijetu!

Opsežna istraga je pokazala da je superluksuzno plovilo u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova

Superjahta Dilbar u vlasništvu sestre ruskog oligarha Ališera Usmanova

 Afp

Njemačke su vlasti zaplijenile najveću superjahtu na svijetu nakon što je opsežna istraga pokazala da superluksuzno plovilo u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova.

Njemačka savezna policija je u četvrtak zaplijenila 600 milijuna dolara vrijednu jahtu Dilbar, nakon više tjedana mukotrpne istrage da se kroz zapetljanu mrežu offshore kompanija, razotkrije pravi vlasnik.

Jahta je plovi pod zastavom Kajmanskih otoka i registrirana je na kompaniju na Malti - obje su države porezne oaze gdje svjetsku ultrabogataši skrivaju svoje bogatstvo.

Njemačke su vlasti objavile kako je na koncu ustanovljeno da jahta pripada Usmanovovoj sestri, Gulbakhor Ismailovoj.

image

Jahta Dilbar

Odd Andersen/AFP

Usmanov, telekomunikacijski magnat u čijem su vlasništvu i 68 milijuna dolara vrijedna rezidencija Beechwood House u Londonu i palača iz 16. stoljeća u Sutton, pod sankcijama je Ujedinjenog Kraljevstva od prošlog mjeseca. Milijarder koji je vlasnik udjela u nogometnim klubovima Arsenal i Everton, već je od ranije pod sankcijama SAD-a i EU-a.

Ismailova i još jedna njihova sestra, Saodat Narzieva, također su na udaru sankcija. Britanske su vlasti kazale kako je Usmanov 'indirektno prenio sredstva Ismailovoj te je ona tako postala vlasnicom jahte Dilbar'.

I Europska unija je objavila da su 'značajna sredstva prebačena njegovoj sestri Saodat Narzievoj, uključujući i jednokratnu isplatu od tri milijuna. Usmanov također posjeduje račun u švicarskoj banci na kojem su stotine milijuna dolara.

image

Jahta Dilbar

Odd Andersen/AFP

S 15.917 tona, Dilbar je najveća motorna jahta na svijetu kad je u pitanju težina, a posadu obično čini 96 ljudi te može ugostiti 24 osobe u 12 apartmana. Dizajnirao ju je britanski stručnjak za superjahte Andrew Winch koji je zamislio i zatvoreni, 25-metarski bazen (najveći bazen na nekoj privatnoj jahti na svijetu), saunu, sobu za masažu, kino i dva helidroma.

Brod od 156 metara, koji je na opsežnom remontu u luci u Hamburgu u Njemačkoj, prošli je mjesec pregledala policija. Međutim, njemačke vlasti opovrgnule su tadašnje novinske napise da je brod zaplijenjen.

No u četvrtak je njemačka kriminalistička policija na Twitteru ipak objavila da je 'brod po sankcijama te da ga se može legalno zaplijeniti'. Također su kazali kako brod ne može biti 'prodan, iznajmljen ili založen'.

image

Jahta Dilbar

Odd Andersen/AFP

Kad je kupljen 2016. godine, brod Dilbar je koštao 600 milijuna dolara, a izgradio ga je njemački brodograditelj Lürssen za što su mu trebala 52 mjeseca.

Ta je kompanija brod opisala kao 'najkompleksniju jahtu koju su ikad izgradili i što se tiče dimenzija i tehnologije'.

U vrijeme porinuća Dilbera, izvršni direktor brodogradilišta, Peter Lürssen, kazao je: 'Dilber ima najnapredniju sigurnosnu tehnologiju na svijetu. No priče koje čujete o tome da ima i proturaketni obrambeni sistem su obična glupost.'

image

Jahta Dilbar

Odd Andersen/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 15:23